Спекулативното и необосновано повишаване на цената на електрическата енергия ще

...
Спекулативното и необосновано повишаване на цената на електрическата енергия ще
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели искат незабавни мерки за успокояване на енергийния пазар

Спекулативното и голословно повишение на цената на електрическата сила ще докара до банкрути, загуба на трайни работни места и „ заледяване “ равнищата на приходите в редица сектори и браншове.Това предизвестие насочиха в неделя в обща позиция национално представителните синдикални и работодателски организации - КНСБ, КТ „ Подкрепа “, АИКБ, БСК, КРИБ.

Те се афишират в поддръжка на подхванатите законодателни стъпки за договаряне през борсата на всички количества електрическа сила, предопределена за свободния пазар.

Повод за паниката им е дословното взривяване на пазара на електрическа енергия от взаимни обвинявания поради фрапантното покачване на цената на тока за бизнеса, ползващ сила на приблизително напрежение, което търговците са оповестили на част от предприятията от 1 януари 2018 година

Бизнесът вини търговците, те - държавните централи, които обаче настояват, че освен не основават недостиг на пазара, само че даже им остават непродадени количества на борсата.

За оповестеното фрапантно повишаване на тока за бизнеса с 50 до 90 % от страна на снабдители заяви преди дни ръководителят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) Константин Стаменов. Той сподели, че се обмисля акция заводите да съберат ключовете си и да ги предадат на енергийния министър Теменужка Петкова да ги ръководи, защото при сходен ценови скок предприятията са обречени на банкрут. Той изиска среща с Петкова и даже с Борисов.

Такава среща бе свикана в енергийното ведомство в петък, след която обаче мистерията с повишаването се задълбочи.

Председателят на енергийната комисия и някогашен министър на енергетиката в първото държавно управление на ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че шепа търговци, които са напазарували електрическа енергия на ниски цени, в този момент дерибействат и рекетират българския бизнес.

Асоциацията Свободен енергиен пазар, с която членуват 12 търговци на ток, на собствен ред излезе с позиция, от която излиза наяве, че отговорни за създалата се обстановка са държавните електроцентрали.

На срещата при Петкова обаче държавните производители на електрическа енергия – АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и НЕК, отрекли те да са отговорни за оповестения от търговците дефицит на ток на пазар. " Националната електрическа компания " даже обяснила, че всекидневно от предлаганите от нея количества ток на енергийната борса остават непродадени сред 50 и 300 МВ.

Драмата се разиграва тъкмо откакто Народното събрание преди дни дефинитивно утвърди законови ремонти, съгласно които от 1 януари 2018 година всички електроцентрали с конфигурирана мощ над 5 МВ би трябвало да продават количествата си ток на Българската самостоятелна енергийна борса. Изключения ще са единствено централите с дълготрайни контракти за изкупуване на електрическата енергия им, както и тези, които са длъжни да подават на контролирания пазар за бита и дребния бизнес избрани им от Комисията за енергийно и водно контролиране квоти.

Пазарът на електрическа енергия у нас към този момент се господства от търговията на свободен пазар, което се поддържа от национално представителните работодателски и синдикални организации като модел за устойчива конкурентна среда, осигуряваща усъвършенстване качеството на услугите и усъвършенстване на цената на електрическата сила, се показва в публикуваната в неделя позиция на синдикатите и работодателите.

За стопанските консуматори, присъединени към мрежите на високо и приблизително напрежение, като задължени регистрирани участници на свободен пазар, това е и единственият метод за обезпечаване на нужното им електропотребление.

Дейността на участниците в електроенергийния пазар – производители на електрическа енергия, търговци, координатори на балансиращи групи, метафоричен оператор, оператори на електроразпределителна мрежа, борсов оператор и снабдител от последна инстанция минава през лицензионен режим, контрол от страна на КЕВР и одобрени правила, част от националното ни законодателство. Осигуряването на конкурентна среда е измежду отговорностите и на Комисия за защита на конкуренцията, показват организациите в общата си позиция.

Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са основни категории за сполучливо и пълноценно действие на енергийния пазар. Но нещо в този пазар не работи както би трябвало, установяват те.

И напомнят, че обилни размери бяха търгувани към избрани търговци при неразбираеми условия, обезпечаващи непазарни преимущества по отношение на останалите участници. Изкуствено бе ограничавано и предлагането през двата сегмента на борсата – дребни, нерегулярни лотове, липса на профилирани артикули. Това естествено води до ирационални ценови равнища, които изрично не могат да бъдат избрани като референтни.

Отбелязваме, че подхванатите стъпки за договаряне през борсата на всички количества електрическа сила, предопределена за свободен пазар могат да лимитират тези непрозрачни практики. Нужен е съответният надзор и наказания против операции и злоупотреби при ясни, недвусмислени регламенти и правила, показват синдикатите и работодателите.

Междувременно съгласно тях голословно, без връзка с действителностите в бранша, непрозрачно и изцяло непазарно се подхващат дейности за доста нарастване на цената на електрическата енергия, като през последните дни този развой ескалира внезапно до искания от страна на търговците за преустановяване на контракти за доставка или налагане едностранно на цени с сред 30% и 65% по-високи по отношение на откритите досега.

Спекулативното и голословно повишение на цената на електрическата сила ще докара до банкрути, загуба на трайни работни места и „ заледяване “ равнищата на приходите в редица сектори и браншове. Ще докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули. Увеличението визира както бизнеса, по този начин и държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители. Пренасяйки се към цените на контролиран пазар, ще засегне всеки битов клиент.

Некоректните търговски практики включват и нови отговорности в системата на енергетиката, като няколко търговци дължат към този момент десетки милиони лв. към фонда за сигурност на електроенергийната система.

В тази връзка молим за незабавни и съответни стъпки към ограничение на нездравословни практики и недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост при започване на зимния интервал, декларират обществените сътрудници в позицията, подписана от ръководителите на АИКБ, БСК, КРИБ и на синдикатите КНСБ и КТ „ Подкрепа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР