Спектакълът около Лиз Тръс, която миналият четвъртък си осигури мястото

...
Спектакълът около Лиз Тръс, която миналият четвъртък си осигури мястото
Коментари Харесай

Зад политическата бъркотия на Великобритания се крие икономика на ръба

Спектакълът към Лиз Тръс, която предишният четвъртък си обезпечи мястото в на най-кратко управлявалия министър-председател в английската история, бързо отстъпи място на неистова конкуренция кой да я замести. Ще бъде ли това някогашният финансов министър и неин неотдавнашен конкурент Риши Сунак, който наподобява като любимец за поста? Или пък предшественикът Борис Джонсън също има някакъв късмет? 

Така или другояче, до момента в който светът следи разгръщането на драмата, мрачната действителност дебне отвред: " който и да бъде идващият на Даунинг стрийт №10, ще наследи една огромна икономическа неразбория без лесни решения ", написа CNN Business.

Bank of England счита, че страната може и към този момент да е в криза, като се чака икономическите вероятности да се влошат още, преди да се подобрят. Причината: високите цени на силата карат семействата да лимитират разноските си.

Правителствен отчет, оповестен предишният петък, сподели, че продажбите на дребно в страната са паднали с 1,4% през септември, което е по-лош спад от предстоящото. Обемите на продажбите са по-ниски, в сравнение с преди пандемията. Потребителското доверие е покрай най-ниското си равнище в историята, защото инфлацията е на 40-годишен връх.
 Лиз Тръс устоя единствено 45 дни: Kои са най-кратко управлявалите министър председатели в Европа?
Кои са най-кратко управлявалите министър председатели в Европа?

В листата има и българско наличие

На този декор през миналите събота и неделя хиляди британци, сигурни, че Брекзит е измежду главните проблеми за рецесията в страната, за следващ път излязоха на потест, в който показват недовослството си от това, че Англия към този момент е отвън Европейски Съюз.

Опасенията на вложителите по отношение на финансите на Обединеното кралство, които избухнаха в светлината на прожекторите по време на мандата на Тръс, ще затруднят разкриването на какъвто и да е тласък отвън незабавната поддръжка за сметките за сила.

" Ключов фокус за идващия министър-председател би трябвало да бъде фискалната отговорност ", разяснява Карл Емерсън - заместник-директор на Института за фискални проучвания, в свое изказване в края на предходната седмица.

" Нуждаем се от благонадежден проект, който да подсигурява, че държавният дълг може да спадне в средносрочен проект ", акцентира той.

Икономика в криза

Икономистите са съгласни, че в случай че Обединеното кралство към момента не е в криза, има възможност такава да настъпи напълно скоро. Производството в страната се е свило с 0,3% през август, след нарастване от едвам 0,1% през юли. Дийн Търнър - икономист в UBS Wealth Management, назова вероятността за разноските " меко казано много мрачна ".
 Краткото ръководство на Лиз Тръс нанесе следващ удар върху английската стопанска система
Краткото ръководство на Лиз Тръс нанесе следващ удар върху английската стопанска система

В това са безапелационни специалисти от Английската централна банка

Картината на финансовото положение на Англия също се помрачи с публикуването на нови данни от 21 октомври, показващи, че английското държавно управление е заело 20 милиарда английски лири през септември, с 5,2 милиарда английски лири  повече от упованията на фискалния контролен орган на страната.

Паундът падна с 1,4% по отношение на щатския $, потъвайки под $1,11. И съгласно прогнозите, може да продължи да губи позиции, до момента в който доларът се покачва.

Цената на несигурността

Лиз Тръс даде обещание, че Консервативната партия ще назначи нов министър председател до края на тази седмица. Въпреки въпросите кой ще бъде той, както и кой ще управлява Министерството на финансите под негово или нейно управление - вложители и икономисти чакат обновеният стопански проект, обрисуван от настоящия финансов министър Джереми Хънт, да остане недокоснат.

Миналата седмица Хънт разгласи анулацията на съвсем всички данъчни облекчения в първичния " проект за напредък " на Лиз Тръс, който беше отритнат от вложителите. Позовавайки се на възобновен ангажимент за управление на задълженията на страната, Хънт разгласи, че държавното управление ще ограничи универсално цените на силата, само че единствено до април.

Бъркотията на Острова в действителност наподобява огромна, както политическа, по този начин и икономическа. Въпросът в този момент е има ли кой да се оправи с нея.
 Цените не стопират да порастват: инфлацията във Англия отново надвиши 10%
Цените не стопират да порастват: инфлацията във Англия отново надвиши 10%

Най-големият скок в цените на храните на Острова от 1980 година насам
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР