Спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър ще

...
Спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър ще
Коментари Харесай

Валентин Ганев, Весела Казакова и Ива Тодорова импровизират

Спектакъл на ръба сред класическата драматургия и пробния спектакъл ще има премиера в Гьоте-институт в София в края на тази седмица. Проектът Stable Genius („ Решителен талант “) основава комплицирана и непредвидима обстановка, в която двама артисти са чели и познават текста, а всяка вечер една гостуваща звезда ще се включи измежду тях без никаква предварителна подготовка, с цел да получи ролята си на самата сцена. В дръзкия креативен екип са актьорите Емилия Тончева и Явор Костов-Йондин, режисьорката Милена Станойевич и създателят на текста Александър Мануилов, а в непредвидена импровизаторска светлина ще се показват Валентин Ганев (9 декември), Весела Казакова (12 декември) и Ива Тодорова (13 декември). Пресечните точки сред играно и изиграно, спонтанност и импровизация основават поле за достоверно другарство на сцената, в което се слагат значими въпроси на съвремието ни, споделят от екипа.

„ Stable Genius. Процесът против драматургията “ е пърформанс, текстът за който е основан от Александър Мануилов по време на креативна резиденция в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт през 2020 година Текстът получава номинация за премиите за драматургия на фестивала „ Нова българска драма “вШумен през 2020/21 година и в този момент ще бъде показан за първи път пред аудитория.

Пиесата прави актуален прочит на хората и времето, в което живеем, посредством критическа рефлексия върху протичащото се в театралния живот у нас и коментар на действителността въобще. Актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин и режисьорката Милена Станойевич дискутират за театъра и това по какъв начин гледаме, мислим и разбираме значими проблеми от съвременността, както и какво е мястото на създателя в комплицирания подтекст на сегашното. „ Обговарянето “ на тези тематики става под формата на пробна обстановка на сцената.

„ За мен Stable Genius е актьорско предизвикателство, в което решаващи са адаптивността и разбирането на другия, а придвижването напред и обратно през тематики и проблеми припомня танго в непознато пространство: воденият толкоз зависи от водещия, колкото и противоположното “, споделя за спектакъла Явор Костов-Йондин.

Stable Genius въвлича публиката в чисто естетически, само че и настоящи световни тематики като цензурата и автоцензурата, възходящия национализъм, хомофобия, расизъм, непрестанно закоравяващия изолационизъм по отношение на особеното и непознатото. Срещата сред актьори и фенове се трансформира в поле за разискване на най-наболелите сегашни въпроси на универсалния и сплотяващ език на театралното изкуство. Целта е да се предизвика диалог за горещите точки в съвремието – все по-голямото затваряне и идейно капсулиране на хората, както и да се сложи въпросът за това какви са обществото/държавата, които градим, какви може да са техните функционалности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР