Спътникът е построен от престижната европейска фирма Талес Аления Спейс

...
Спътникът е построен от престижната европейска фирма Талес Аления Спейс
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изпрати в космоса египетски спътник по време на 23-тата си мисия за 2022 г.

Спътникът е издигнат от влиятелната европейска компания Талес Аления Спейс и се чака да работи в геостационарна орбита най-малко 15 години. Той ще обезпечава радио, телевизия и интернет за консуматори в Северна Африка и Близкия изток.

За задачите на днешния полет бе употребена първа степен със сериен номер “B1062 ”, като това бе седмото изстрелване за нея. След като завърши своята работа тя кацна сполучливо в центъра на плаващата платформа “Просто посети инструкциите ”. Нямаше обаче никакви гаранции, че този път кацането щеше да е наред, защото платформата бе позиционирана на 687 километра от стартовата площадка, за разлика от нормалните 630 километра. Никога до момента ракетна степен на СпейсЕкс не е успявала да се спусне толкова надалеч от комплекса за изстрелване – в предишното степен на “Фалкън Хеви ” е опитвала приземяване на разстояние 1000 километра и не е сполучвала. 

Днешното изстрелване бе 132-рото поредно сполучливо за компанията на Илон Мъск, като кацането на първата степен бе 49-тото поредно сполучливо. За СпейсЕкс полетът бе 23-ти през 2022-ра година. 

Компанията планува да организира още пет изстрелвания през този месец на комерсиални спътници, на партида “Старлинк ”, както и на топ-секретен държавен сателит, за чието битие изненадващо научихме напълно неотдавна. В края на месеца се чака да полети и товарен транспортен съд “Карго Драгън ”, чиято задача бе отсрочена с няколко седмици поради теч на гориво. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР