Спасители ще извадят днес тялото на загиналия Делчо Делчев, който

...
Спасители ще извадят днес тялото на загиналия Делчо Делчев, който
Коментари Харесай

Хижарят предупредил загиналия турист под Ботев да не тръгва

Спасители ще извадят през днешния ден тялото на починалия Делчо Делчев, който падна в бездна под връх Ботев и почина. Трупът ще бъде превозен до Калофер.

Спасители от града още нощес стигнаха до хижата под върха, където са пренощували, а през днешния ден ще поемат към мястото на случая. Според тях този маршрут е извънредно рисков през зимата и предлагат лятната пътека да не се употребява в този сезон.

Кметът на Калофер Румен Стоянов сподели пред камерата на Нова телевизия, че за жалост в последните години постоянно стават сходни произшествия с съдбовен край. Той посъветва туристите да не поемат опасности в желанието си да изкачват върхове и да не подценяват планината, тъй като там се сменят четири сезона от време на време в границите на час. "Хижарят ги е предизвестил да не потеглят, само че не са го послушали. Трябва да има разум и да се слушат опитните планинари. Пътеката е комплицирана лятото и сложна за преход, а какво остава за зимата. Преди 1-2 години човек бе тръгнал с колело по пътеката и бе заледен на пътя. Неразумно е да се върви там в този момент. За минути може да се сменят няколко сезона ", сподели Стоянов.

"In memoriam - Делчо Делчев. Ти знаеше - в случай че искаш да вървиш все по-напред и нагоре в Планината, би трябвало непрестанно да се учиш и да трупаш опит. Правеше го неуморно и поредно, с цел да сбъдваш все по-големите си фантазии. Изпращам те със фотография от едно място, което обичаше – Бивака на Обесената. Там, където дивите кози свободно минават... А ние доближаваме там в взаимозависимост ", написа за починалия алпинист член на фейсбук групата "Планинари ", където приложи и фотография на Делчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР