Спаси София“ обричат обществения транспорт на София на бърза и

...
Спаси София“ обричат обществения транспорт на София на бърза и
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО: „Спаси София“ обричат обществения транспорт на София на бърза и почти сигурна будна кома!

„ Спаси София “ обричат публичния превоз на София на бърза и съвсем сигурна будна кома! “

С тези думи разказва положението на градския превоз в столицата зам.-председателят на Комисията по превоз в СОС и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера . Коментарът си той разгласява в профила си в обществената мрежа Фейсбук.

Предложението на „ Спаси София “ за финансова рамка за 2024 година на публичния превоз е извънредно недъгаво, безогледно, цялостно е със счетоводни неточности и подсигурява единствено бедност и разредени написания на градския превоз. Великите управленци от „ Демократична България “ и „ Спаси София “ (докладът не е подписан от представител на Политическа партия – неслучайно) са внесли оферти, които обезкървяват градския превоз, дава още детайлности общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация в СОС.

Ето и цялостния текст на позицията на Карлос Контрера:

На първото разглеждане в комисията по превоз направих къс анализ на индикаторите, препоръчани от спасителите на София. Така да вземем за пример Столичен електротранспорт е с понижени приети разноски за активността (заплати, електрическа енергия, горива, материали, елементи, поправки – настоящи и основни) и при експлоатационен план съгласно спасителите от 134 млн. лева в рамката се залагат 70.8 млн. лева и вероятно 66 млн. лева обезщетения за покриване на загуби (те обаче са понижени по отношение на 2022 година). Само за заплатите на електротранспорта ще са нужни 75-79 млн. лева според от това дали ще бъдат назначени водачи и сервизен личен състав, който липсва. Кой и по какъв начин ще покрие този недостиг – не ми беше отговорено. Нещо повече – даже вероятно да се изплатят на сдружението тези общо 134 млн. лева там не са включени отсрочените съществени поправки на трамваи и тролеи от 2022 и 2023 година, както и никакви финансови разноски за възстановяване на изискванията на труд – ремонт на депа, халета, сервизни помещения; не са включени и напълно амортизациите, както и в цялостен размер нужните аварийни елементи и материали, профилирани принадлежности, работно облекло, профилирано облекло и така нататък

Друг образец – Столичен автотранспорт, който извършва най-големия размер от транспортната задача в София. При план за заплати към 100 млн. лева в предлагането за рамка са включени 100.9 млн. лева Т.е. ще се заплащат вероятно единствено заплати?! А разноските за горива, елементи, поправки, разноските за възстановяване на изискванията на труд, т.е. ремонт и съоръжение на гаражи и сервизи? Общите разноски за активността възлизат по план някъде на 194 млн. лева, в които са включени и нужните съществени поправки на рейсове, както и настоящите поправки през 2024 година, които са неизбежни по софтуерните проекти. Евентуално те ще бъдат покрити с едни 71 млн. лева отплата. А другите? Отделно от това сдружението има неизплатени отговорности за 2023 година към 16 млн. лева и още към 3 млн. лева просрочени за първо тримесечие на 2024 година

Това е единствено част от картината и тя демонстрира, че „ спасителите “ на София водят наземния превоз към плануван недостиг, колапс и положение на будна кома. Средният разход за издръжката на един гараж в автотранспорта е към 56-58 млн. лева и то, в случай че не са заети всички щатове за водачи. Умножено по три (гаражите Земляне, Дружба и Малашевци) излиза, че към 168-174 млн. лева е нужната прехрана, а се залагат 100.9 млн. лв.. Към тази прехрана следва да се прибавят минимум разноските за лизингите на рейсовете, които са към Централно ръководство. Въобще имаме една цялостна каша. Според зам.-главния „ избавител “ на София било заложено сдружението да е на облага! Е, по какъв начин ще осъществя облага като потегля с пасив от 16-19 млн. лева остарели отговорности и с цена, която не покрива и настоящите разноски? Мистерия.

В същото време в номинално отношение цената на км. пробег на Столичен автотранспорт се усилва с 0,07 лева до 5.14 лева./км. пробег. Умножено по транспортната задача от 33 млн. км. на година излиза, че при всичките проблеми автотранспортът ще получи вероятно нарастване с 2.3 млн. лева повече по отношение на цената от 2022 и 2023 година

Чух от „ спасителите “ на София доста общи приказки и причини, само че не чух нито едно число, което да оборва моя разбор и планове. Нещо повече – сами си опонират! Хем настояват в отчета си, че ще има нарастване на приходите от карти (дългосрочни транспортни документи), хем залагат по-малко общински обезщетения за такива в общинския бюджет по отношение на 2022 и 2023 година? Кое е вярното?

Поставих въпроса и за над 50 трайно спрели рейсове по гаражите, които чакат елементи и поправки. Как ще се финансира това в случай, че се обезпечават пари за заплати, горива и вероятно за малко елементи (за настоящ ремонт, а не за отсрочени съществени ремонти)? Никакъв отговор. На склад като материални ресурси автотранспортът съвсем няма елементи. Откъде ще дойдат тогава? От Космоса или от положителната самодива? Транспортната логичност на „ Спаси София “ дрънка на кухо!

В идващите дни ще внеса различно предложение и приканвам всички общински съветници – без значение от политическата ни принадлежност, да се обединим и да подобрим финансирането за градския превоз, тъй като той е кръвоносната система на града. Да оставяме тази система на едно голо доверие на потвърдени некадърници е безумно!

На съвещанията на комисиите по превоз и финанси стана ясно, че вносителите от „ Спаси София “ и „ Демократична България “ обществено са лъгали за финансовата рамка на градския превоз. Оказа се, че не са заложени средства за главен ремонт на рейсове, както и прогнозната облага до 5%, която е наложителна да се включи като план според европейския правилник 1370. „ Спаси София “ и „ Демократична България “ водят градския превоз на София към цялостен блокаж.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР