Спасени находки по време на строежа на газопреносната мрежа на

...
Спасени находки по време на строежа на газопреносната мрежа на
Коментари Харесай

Изложба на спасени находки по време на строежа на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз"



Спасени находки по време на градежа на газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " ще бъдат показани на галерия.

Домакин на изложбата от 27 май е Националният археологически музей.

Спасителните археологически изследвания лишават 2 години. Проучването обгръща 120 обекта по трасето на газопровода в Северна и Южна България. В разкопките вземат участие експерти от над 70 музеи и университети от страната и чужбина, споделя заместител шефът на музея доцент Стефан Александров.

" Обектите от неолита, от бронзовата ера, които са показани тука, тракийските обекти, няколко римски вили с прелестни материали, и, несъмнено, Средновековието, изключително плановете, които бяха проучени в региона на Плиска ".

Експозицията показва артефакти от интервала на Неолита, до късното Средновековие, за времето от близо 8 хиляди години. Тя носи информация за бита, за занаятите на хората, обитавали региона.

След закъснение поради епидемиологичната конюнктура, изложбата към този момент е реалност, споделя директорът  доцент Д-р Христо Попов.

" Проучванията, които бяха осъществени през предходната година на терен, също се изправиха пред много провокации, пред които не бяхме се изправяли преди този момент, никой от нас не беше наясно първоначално по какъв начин би трябвало да се осъществят в такива условия, археологически изследвания, какви са протоколите, които би трябвало да бъдат предписвани, за отдалечена форма на работа, стерилизация. За наша чест успяхме да се оправим ".

Изложбата се открива за гости от на 27-ти май и ще остане до 19-ти септември. Тя е част от поредност събития, във връзка 100 години от основаването на музея.

Билетът за вход важи за всички експозиции в музея, а всяка последна неделя от месеца входът е свободен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР