Спадът на руския и украинския пазар може да се обясни

...
Спадът на руския и украинския пазар може да се обясни
Коментари Харесай

Туристическият сезон на гребена на високата вълна

Спадът на съветския и украинския пазар може да се изясни с връщането на руснаците и украинците към дестинация Турция


Отличителното за туристическия сезон „ Лято 2017 “ е, че се задържахме на гребена на високата вълна, повдигната от удобната пазарна обстановка през 2016 година

 1011_1_218110 Терористичните офанзиви през 2015 година в Египет и Тунис намалиха мощно привлекателността на тези дестинации, както през 2016 година по този начин и през 2017 година Турция стартира да възвръща изгубените си през 2016 година позиции. През предходната година единствено летище Анталия записва 30% по-малко пасажери, като в безспорна стойност загуби 8 милиона пасажери, което е съвсем 4 милиона туристи. За десетте месеца на 2017 година броят на пасажерите към Анталия бележи растеж от 40% и в безусловно изражение надвишава с 5 милиона броя на пасажерите за цялата 2016 година Подемът на Турция снижи доста удобното въздействие на пазарната среда върху Българското Черноморие като дестинация за морски ваканционен туризъм.

При посочените условия на основата на формалната статистика за интервала 1 май – 30 септември 2017 година и от диалозите с туроператори, хотелиери, ресторантьори и търговци се постановат следните систематизирания за туристическия сезон „ Лято 2017 “:

Първо , българският туристически бизнес реагира съответно на изменящата се пазарна обстановка под въздействието на Турция и посредством рационална ценова политика съумя да резервира постигнатите резултати от предходния сполучлив сезон. Повечето хотелиери реализираха миналогодишния брой осъществени нощувки и съумяха да генерират повече доходи.

Второ , Българското Черноморие затвърждава наклонността на пазарната си диверсификация като дестинация за морски ваканционен туризъм в унисон с поговорката „ не всички яйца в една кошница “. Основните емитивни пазари, формиращи над 70% от туристопотока към дестинация България през лятото на 2017 година са показани в таблицата.

Като цяло за сезона се обрисуват дребни растежи на броя на нощувките, осъществени от немските, румънските и белгийските туристи. Положителен факт са високите растежите на броя на нощувките от чешките, френските, полските и английските туристи. Спадът на съветския и украинския пазар може да се изясни с връщането на руснаците и украинците към дестинация Турция. Друго пояснение е преориентирането им към престояване в лични ваканционни парцели по Българското Черноморие и необхванати от статистиката.

Извън прегледаните 10 пазара внимание заслужават високите растежи на броя на нощувките, реализирани от туристи от страните от Северна Европа – Нидерландия (+42%), Швеция (+40%) и Финландия (+20%).

Делът на Българските туристи в осъществените през сезона нощувки възлиза на 18% и е с 2% по-малък спрямо 2016 година

Трето , позитивен факт е, че през сезон „ Лято 2017 “ растежът на приходите изпреварва растежа на броя на туристите и растежа на броя на нощувките. Това значи, че сме осъществили повече доходи с по-малко пране на чаршафи.

Четвърто
, продължава неподходяща дълготрайна наклонност за съкращаването на междинния престой на туристите по Черноморието ни. За интервала от 2000 година до 2017 година междинният престой на един екскурзиант понижава от 6,81 нощувки на 5,79 нощувки. При задграничните туристи спадът е още по-сериозен – от 9,9 нощувки на 6,40 нощувки. Основната причина е в увеличението на пазарния дял на румънските туристи, които посещават морските ни курорти с авто превоз за по-кратък престой.

Пето , и през Лято‘2017 туристическото търсене към България е с извънредно мощно изразен сезонен темперамент – натоварване на легловата база е главно през месеците юли и август, когато се осъществят над 62% от нощувките. Почти всички хотели в морските ни курорти, даже и тези с съвременни спа центрове, затварят ще през първата половина на октомври.

Скъсяването на сезона води до понижаване на заетостта на едно легло в употреба. През отминалия сезон годишната претовареност на едно легло е 82,6 дни, което е съвсем с 2 дни по-малко спрямо 2016 година

Шесто , относително късият сезон и относително ниското възнаграждение на обслужващия личен състав в Черноморските ни курорти и тази година, още по-драстично от миналата, пренасочиха квалифицираните ни туристически фрагменти към Съединени американски щати, Англия, Германия и най-много към директните ни съперниците – Гърция, Турция, Кипър и Испания. През целия сезон недостигаха езиково готови админи, аниматори, екскурзоводи и сервитьори. Вносът на сезонни служащи от Украйна и Молдова „ закърпи “ ненапълно недостига на работна мощ, само че с цената на взаимни отстъпки с качеството на туристическото обслужване.

Бизнесът се оправя все по-добре


Летният туристически сезон на 2017 година сподели, че българският туристически бизнес умее да употребява удобната пазарна обстановка и да мултиплицира положителните резултати от нея. И в случай че туристическият бизнес става все по-гъвкав и съответен на изменящата се среда, то политиците и държавниците на централно и локално равнище следва да се вслушват по-внимателно в неговия глас и по-консолидирано, и по-еднопосочно да работят за основаване и поддържане на удобна бизнес среда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР