SpaceX изстреля за трети път Starship - най-мощната ракета, създавана

...
SpaceX изстреля за трети път Starship - най-мощната ракета, създавана
Коментари Харесай

SpaceX изстреля най-мощната ракета за трети път

SpaceX изстреля за трети път Starship - най-мощната ракета, създавана в миналото. 30 секунди след старта всички 33 мотора на първата степен работеха в синхрон. Около три минути след изстрелването бе осъществено сполучливо разкачване на двете степени.

Важно достижение е, че моторите и на двете степени съумяха да работят след разделянето. 5 минути след началото на полета всичко наподобява обикновено. Втората степен доближи на 140 километра надморска височина.

Приводняването на първата степен не приключи по проект, тъй като на 1000 метра надморска височина вместо 13 се възпламениха единствено 2 мотора. Въпреки това системите за позициониране на ракетата работеха обикновено и в SpaceX са удовлетворени.

Малко преди 9-тата минута от началото на полета втората степен изключи моторите си по проект. Вратата за потребния товар се отвори сполучливо.

" Третият тест има за цел да надгради това, което сме научили от предходни полети, до момента в който се опитваме да реализираме редица амбициозни цели.

Целите ни са: сполучливо запалване на втората степен, отваряне и затваряне на вратата за потребен товар на Starship, проява на прекачване на гориво, първото в историята наново запалване на мотор Raptor, до момента в който е в космоса, и следено наново влизане на Starship ", написа SpaceX на своя уебсайт.

Ракетата ще лети по нова траектория, като Starship е ориентиран към рухване в Индийския океан, вместо към крайбрежията на Хавайските острови.

" Тази траектория ни разрешава да изпробваме нови техники като запалване на мотор в космоса, като в същото време понижим рисковете за хората ", допълват от SpaceX.

От компанията на Илон Мъск допълват, че ще имат още много тестови полети, преди ракетата им да стане оперативно подготвена. Всеки тест демонстрира дефекти или лимитации в дизайна, които могат да се подобрят в придвижване.

Тези цели вършат този трети полет на Starship по-амбициозен от предходните два полета на ракетата, които завършиха с детонации.

Starship изпълни първата си мисия от площадката Starbase на SpaceX в Южен Тексас на 20 април 2023 година Това изстрелване завърши, откакто двете степени на ракетата не съумяха да се разделят и се самоунищожи единствено четири минути след изстрелването.

Вторият полет на Starship през ноември 2023 година беше малко по-успешен, като галактическият транспортен съд реализира номинално изгаряне на първата степен и сполучливо разкачване. Около осем минути след изстрелването обаче ракетата експлодира по време на изпускане на течен О2.

Илон Мъск сподели, че тази детонация не би се случила, в случай че Starship е превозвал потребен товар при втория полет.

През 2024 година SpaceX има потенциала да осъществи поне 3 тестови изстрелвания. Причината за това са бързите темпове на произвеждане на степените. Ускорителите за идващите задачи на процедура са подготвени.

Евентуален триумф от третия път обаче би имал исторически последици.

Starship е транспортното средство, което НАСА избра за приземяване на астронавти на Луната за първи път от повече от пет десетилетия като част от своята стратегия " Артемида ". Космическата организация е в конкуренция с Китай, като се бори да стане първата, която ще създаде непрекъснат лунен пост и ще сътвори казус за селища в дълбокия космос.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР