Созопол и още няколко общини по Черноморието са с най-високите

...
Созопол и още няколко общини по Черноморието са с най-високите
Коментари Харесай

Созопол и още няколко общини по Черноморието са с най-високите местни данъци

Созопол и още няколко общини по Черноморието са с най-високите локални налози в България, като Созопол надминава даже столицата.

Противно на практиката до момента цели 59 общини в България са вдигнали локални данъци тъкмо в този момент - в годината на избори за кметове и общински препоръки. Това са част от изводите в ново проучване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) в границите на акцията “265 истории за стопанска система ”.

Созопол е безспорен рекордьор по локални налози, като някои данъци там са по-високи от тези в столицата. Например таксиметровите водачи в София заплащат по 850 лева годишен патентен налог, до момента в който в Созопол - 1000 лева.

Имотният налог в дребната морска община е 3,5 промила върху данъчната оценка на парцела и е единствено с 1 пункт по-нисък от оптимално вероятния по Закона за локалните налози и такси, до момента в който в столицата е 1,875 промила.

Притежателите на коли в Созопол заплащат по-скъпо от софиянци - по 2,06 лева на киловат мощ, до момента в който в София налогът е 1,69 на киловат.

Тази година София е на второ място по равнище на локални налози, а незабавно след нея се подреждат още веднъж морски общини - Приморско, Поморие и Варна. С най-ниски данъци са общините Калояново, Медковец, Сатовча, Мирково и Самуил.

Общините, в които попадат огромните регионални центрове, както и множеството морски са със относително високи налози. Малката варненска община Аврен да вземем за пример е водач по заможен налог - цели 4,5 промила, само че останалите локални данъци там са ниски и това я прави по-евтина за живеене и бизнес от Варна.

През 2022 година личните доходи на общините у нас, без да се счита държавната дотация, са 3,14 милиарда лева Голяма част от тези пари идват точно от налози, а също от санкции, предписание с имущество и др.

Ако приходите на общините се гледат по отношение на броя на популацията, морските общини още веднъж имат доста висока събираемост, като

Несебър и Приморско се подреждат на трето и четвърто място в страната. На първите две места са Челопеч и Чавдар.

За първи път в година на локални избори толкоз доста - 59, общини подвигат налози, като 43 от тях са вдигнали повече от един локален налог. Най-често става дума за патентния налог за таксиметрова активност. При предходните локални избори - през 2019 и 2015 година, едвам по 8 общини са се осмелявали да създадат това.

Най-много общини подвигат налозите в годината след изборите, на втората година броят на тези общини понижава, а на третата и четвъртата е най-малък.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР