Социолозите в Турция предвиждат втори на президентските избори. Само една

...
Социолозите в Турция предвиждат втори на президентските избори. Само една
Коментари Харесай

Социолозите в Турция предвиждат втори на президентските избори

Социолозите в Турция плануват втори на президентските избори. Само една от девет локални организации планува вотът да приключи още на първия тур на 14 май, оповестява турският информативен уебсайт " Герчек гюндем ", представен от Българска телеграфна агенция.

Единствената организация, съгласно която изборите ще се решат на първия тур, е Гезиджи, която предвижда 53,4 на 100 поддръжка за опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу, повдигнат от Националния алианс, против 43,2 на 100 за досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс. 

Агенция О Ре Дже (ORC) дава преднина на Кълъчдароглу пред Ердоган с 49,3 против 42,4 на 100.

Метропол планува опозиционния водач да има превес над Ердоган с 42,6 против 41,1 на 100. 

Според Йонейлем, която регистрира и групата на колебаещите се в изследването си, а те са 6,5 %, Кълъчдароглу води с 44,1 на 100 пред 39 на 100 за Ердоган. При систематизиране на колебаещите се гласове Кълъчдароглу води с 48,6 против 43 на 100 за Ердоган.

Тийм аращърма (TEAM Arastirma) дава превес на Кълъчдароглу с 47,4 на 100. Досегашният президент събира поддръжка от 44,4 на 100.

Оптимар, за която изданието показва, че е известна с близостта си до ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и президента Реджеп Тайип Ердоган, счита, че Ердоган ще получи 48,6 на 100 от гласовете, а Кълъчдароглу - 44,1 на 100. Това е единственото от деветте изследвания, което дава превес на Ердоган.

Артибир аращърма предвижда 49,4 % за Кълъчдароглу и 43,7 за Ердоган, Аксой аращърма - 47,3 за Кълъчдароглу и 41,9 за Ердоган, а МАК аращърма 47,8 за Кълъчдароглу и 43,7 за Ердоган.  

Общо четирима са участниците в президентската конкуренция в Турция. Освен Кълъчдароглу и Ердоган това са водачът на Партията на родината Мухарем Индже и представителят Алиансa АТА Синан Оган.

Кандидатът за президент би трябвало да получи повече от 50 % от гласовете, с цел да завоюва на първия тур. В противоположен случай се насрочва втори тур (на 28 май) сред двамата претенденти, които са получили най-голяма поддръжка. Кандидатът, който получи болшинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за период от пет години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР