Социалното министерство за пореден път показа, че идея няма как

...
Социалното министерство за пореден път показа, че идея няма как
Коментари Харесай

Социалното министерство се загрижи за фирмите вместо за хората с увреждания

Социалното министерство за следващ път сподели, че концепция няма по какъв начин да реши проблемите на хората с увреждания. Последните му оферти са толкоз несъответстващи, че съумяха да обединят против себе си всички спорещи организации и те се заканиха да отговорят с " жесток митинг ". Вместо да се концентрира върху съответното установяване на нужните средства за всеки болен - което е и мотивът за няколкомесечните демонстрации, Ведомството предлага данъчни облекчения за компаниите и кооперациите, в които работят хора с увреждания, написа вестник " Сега ".
Така вместо да се затворят малките врати, през които изтичат парите за хората с увреждания, се отварят нови пробойни. Представителите на майките на деца с увреждания напуснаха възмутено съвещанието на работната група, която обсъждаше предложенията.
В импровизирано публикуваните фрагменти от плана (в clinica.bg) се вижда, че общественият министър не преглежда всъщност определянето на персоналната поддръжка на хората с увреждания. Законопроектът в забележителна степен копира текстовете на настоящия закон за интеграция на хората с увреждания, като резервира рестрикциите и отговорностите на компаниите, които наемат такива хора и желаят да употребяват обществено финансиране. Но са планувани съществени облекчения за профилираните предприятия, трудово-лечебни бази и кооперации, членуващи в национално представителните организации на и за хората с увреждания. На тях ще се преотстъпват 50% от дължимите осигурителни вноски за чиновниците с увреждания. Предвидени са и данъчни облекчения както за компаниите, по този начин и за хората с увреждания, само че какви ще са те, ще се дописва в данъчните закони.
Тези предприятия се освобождават от заплащането на първите три дни от болничния на човек с увреждане, който е за сметка на работодателя (от четвъртия ден нататък заплаща НОИ) - нещо, което не се разрешава на други компании. Те няма да заплащат налог здания и такса боклук, освобождават се и от локални налози при придобиване на имущество. Ако са регистрирани по Данък добавена стойност, ще им се преотстъпва налог и по тази линия, като тези средства би трябвало да се влагат в услуги за чиновниците с увреждания.
От тези облекчения могат да се възползват организации, в които относителният дял на хората с трайни увреждания е над 20%, когато става дума за незрящи и слабовиждащи, над 30%, когато са за хора с повреден слух, и над 50% при сдруженията на хора с други увреждания (тук критерият е леко повишен по отношение на настоящето изискване да са най-малко 30%).
Всички тези облекчения идват на фона на възобновените претенции на работодателските организации да се върви в противоположна посока и да се отстрани съществуващата прекомерна отбрана за хора с увреждания против уволняване, която на процедура се явява спънка за наемането им.
По отношение на помощите за хора с увреждания, които са главният проблем и причина за продължаващите към този момент втори месец митинги, текстовете са много общи. Записано е, че те ще се отпускат след самостоятелна оценка, направена от комисия към Дирекция „ Социално подкрепяне " на Агенцията за обществено подкрепяне по сегашен адрес на индивида с увреждане. Комисията ще употребява самооценката на индивида, както и информация от институциите. На базата на това ще се отпускат месечни помощи, средства за адаптиране на жилище, асистентска поддръжка и прочие Но и текстовете за самостоятелната оценка, и тези за помощите са без никаква конкретика. Очаква се повече елементи да бъдат написани в обособени нормативни актове, макар че концепцията бе тъкмо противоположната - те да бъдат събрани на едно място.

Припомняме, че през вчерашния ден (16 юли) майките на деца с увреждания напуснаха съвещанието на работната група, в която бяха включени през март, и внесоха декларация против предложенията. Според тях 70% от текстовете са преписани от остарелия Закон за интеграция за хората с увреждания, като не е включена нито една от техните хрумвания.
Омбудсманът Мая Манолова упрекна Социалното министерство в псевдоремонт. Според нея някои текстове освен не подкрепят заетостта на самите хора с увреждания, а и са дискриминационни по отношение на предприятията, които наемат хора с увреждания. " Предвиждат се данъчни и осигурителни привилегии единствено за работодателите и за предприятия на национално представителните организации ", акцентира Манолова.
" Политиката и в този момент подтиква работодателите, само че няма оценка за това до каква степен е дейно законодателството в тая тенденция. Няма и показани оценки върху работата на профилираните предприятия. Това, което страната регистрира като претовареност на хората с увреждания, в действителност е претовареност на хора с ТЕЛК, които нямат потребност от спомагателни помощни средства и от поддръжка. Хората в инвалидни колички, които вървят на работа, са доста дребен %, още по-малко са работещите измежду лицата с психологични болести и интелектуални усложнения. Все още няма определение кой човек е с увреждане, а то е основно, с цел да знаеш какъв закон правиш и за кого го правиш ", разяснява Капка Панайотова от Център за самостоятелен живот.
" Дебатът върви мъчно. В този формат сме предложили повече благоприятни условия за интеграция на пазара на труда, като сме разписали по-отчетливо отговорността на работодателите за назначение на хората с увреждания в предприятията наред със предпазената претовареност и заетостта в профилирани условия. Това са работни текстове, ангажимента за подкрепяне единствено на предприятия - членове на национално представителните организации ще отпадне, когато стигнем до разглеждането на този текст. Разбира се, че когато има един действителен закон, не е добре 100% текстовете му да са безусловно нови. Когато работната група приключи работата си, ще се разбере каква част от старите текстове са привнесени в новия закон ", оправда се общественият министър Бисер Петков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР