Социалното министерство предлага три варианта за определяне на минималната заплата.

...
Социалното министерство предлага три варианта за определяне на минималната заплата.
Коментари Харесай

Минималната заплата би стигнала около 780 лв. догодина според формула на управляващите

Социалното министерство предлага три разновидността за установяване на минималната заплата. Въвеждането на автоматизиран механизъм носи предвидимост, само че не регистрира спецификите по стопански браншове. От АИКБ показаха запаси към концепциите.
Откакто е въведена в България, минималната работна заплата на процедура всяка година се дефинира от държавното управление, а размерът й в никакъв случай не е бил плод на икономическа обосновка. За въвеждането на справедлив механизъм за изчислението й се приказва от доста време, само че подобен до момента по този начин и не беше признат.

Обещание да предложи формула за минималното заплащане даде още при започване на мандата си и към този момент отиващият си кабинет. Така преди дни общественото министерство предложи автоматизиран механизъм, който да обвърже минималното заплащане със междинното за страната. И в случай че се вземе поради базовия вид за изчислението му, следващата година то би било към 780 лева

Според ведомството приемането на механизъм ще донесе предвидимост за чиновниците и работодателите и ще подсигурява, че минималната заплата се дефинира съответно и заслужено. Предложението беше стимулирано и с към момента неприетата европейска инструкция за минимална работна заплата, чийто прелиминарен вид предлага сходен механизъм.
Реклама
Предложенията на министерството бяха показани пред работодателските и синдикалните организации с концепция по-късно те да върнат свои мнения и колелото да се завърти. По всичко проличава обаче, че този развой няма да се вмести в живота на актуалното държавно управление и дебатът ще остане за след следващите избори.

Темата директно визира огромна част от заетите, които работят на минимална заплата - малко под един милион души. Но тя е значима и за фирмите, защото всяко нарастване на минималната заплата въздейства на разноските им за труд. А една от работодателските организации към този момент даде сигнал, че няма да поддържа предложенията на обществения министър в оставка. Според Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е по-добре да има минимални заплати по стопански действия, вместо една за цялата страна.
По формулата минималната заплата в този момент щеше да е по-ниска
Социалното министерство показа три сходни разновидността на формула за установяване на минималното заплащане. Основната концепция на процедура планува най-ниската заплата да се фиксира на равнище, което е към половината от междинното бруто заплащане за страната отпреди две години. Ако този способ към този момент беше в действие, минимално заплащане през 2022 година трябваше да е малко над 695 лева, което е под сегашните 710 лева, въведени от 1 април.

Вторият вид оставя малко по-голяма еластичност на общественото министерство да дефинира точната сума в даден период, който още веднъж се дефинира като за база се вземе междинната заплата преди две години. В този случай минималната заплата тази година би се открила в диапазон сред 681 лева и 709 лева Така за крайното си решение министерството може да вземе поради и други стопански индикатори като продуктивност на труда и медианна заплата.
Реклама
Третото предложение пък подсигурява, че минималната заплата няма да продължи да нараства механично, в случай че икономическите условия се утежняват. За разлика от първия вид, третият планува при спад на Брутният вътрешен продукт и растеж на безработицата минималната заплата за настоящата година да е 45% от междинната преди две години, само че не по-ниска от миналогодишната. Ако стопанската система пораства, съотношението се резервира на 50%.

Приблизителни калкулации за 2023 година на база данните за 2021 година демонстрират, че следващата година минималната заплата би трябвало да е към 780 лева Ако се одобри вторият вид - сред 767 и 798 лева А в случай че в това време има криза и се употребява третата формула би останала на същото равнище като тази година.

През последните над 5 години избраната от страната минимална заплата в действителност надвишава 50% от цената на междинната две години по-рано. Съотношението сред най-ниската и междинната заплата в границите на една и съща година обаче е се движи към 44% през последните години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР