Социалното министерство обмисля нова грижа за възрастните от домовете за

...
Социалното министерство обмисля нова грижа за възрастните от домовете за
Коментари Харесай

Социалното министерство с нови услуги за възрастните в институции

Социалното министерство обмисля нова грижа за възрастните от домовете за хора с умствена назадничавост.

" Финансирането ще бъде обезпечено главно по Оперативна програма " Региони в напредък " при започване на идната година, като упоритостта ни е по този метод да осигурим е едно многообразие от обществени услуги- качествени налични, които да подкрепят тези хора да водят един заслужен самостоятелен живот ", уточни общественият министър Бисер Петков.

Министърът означи, че в този проект се планува започване на процеса на деинституционализация на дълготрайната грижа за възрастните хора с последователно прекосяване към обществени услуги в общността и съпътстващи услуги за основаване на условия за самостоятелен и заслужен живот на тези наши сънародници.

По думите му другото направление в създадения проект е ориентиран към рационализиране на услугите в домашна среда . " Това, което за първи път ще създадем, е да осигурим стабилно финансиране на тези услуги от бюджета на страната. Досега финансирането ставаше по разнообразни стратегии и схеми, което беше обвързвано с известни неудобства и неустановеност за лицата, които ги употребяват ", разгласи той.

Министърът изясни, че това са значими и търсени услуги, от които се употребяват над 26 000 възрастни лица и по тях намират претовареност към 16 000 персонални асистенти и домашни помощници. По думите му това е част от ограниченията по осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа от 2014 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР