Социалното министерство има нова идея - квалификационни курсове за пенсионери,

...
Социалното министерство има нова идея - квалификационни курсове за пенсионери,
Коментари Харесай

Държавата обмисля да преквалифицира пенсионерите, за да се върнат на пазара на труда

Социалното министерство има нова концепция - квалификационни курсове за пенсионери, в които възрастните хора да натрупат нови познания, с цел да могат да се върнат на пазара на труда.
„ Идеята е хората да се образоват и откакто се пенсионират, с цел да могат да се върнат и задържат по-дълго на трудовия пазар “, разяснява шефът на дирекция „ Политика на пазара на труда и трудовата подвижност “ Елка Димитрова.
Преди концепцията да се трансформира в законодателна смяна, от ведомството ще създадат разбор дали трудовият пазар има потребност от сходна мярка . По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на предходната година над 76 300 души в пенсионна възраст не престават да се трудят.
Според специалисти от общественото министерство застаряващото население и огромния дял на неквалифицирани безработни са главните проблемите на трудовия пазар. Тази година 11 200 души минават през разнообразни образования, в които ще придобият или ще развият умения, с които да намерят прехранване.
За дефицита на висококвалифицирани чиновници страната облекчи процедурата по наемане на специалисти от трети страни с така наречен сини карти. От януари работодателите не би трябвало да потвърждават, че в продължение на шест месеца не са намерили български претендент за дадена служба, преди да изискат синя карта за специалист от чужбина. Освен това държавното управление усили квотата за задгранични служащи.
Досега компаниите можеха да имат до 10% фрагменти с непознато поданство. От януари дребните и междинните компании могат да наемат двойно повече такива чиновници, а при огромните компании делът е 35%. Статистиката демонстрира, че през предходната годината у нас са били наети 117 експерти от страни отвън Европейския съюз (ЕС). „ Това са висококвалифицирани експерти, да вземем за пример ИТ специалисти, инженери”, изясни Димитрова, представена от Монитор.
От общественото министерство обмислят още промени, които да разрешат на задграничните студенти да работят у нас. Сега кандидат-висшистите от страни отвън Европейски Съюз имат право да работят по 20 часа седмично. От Министерството на труда и обществената политика (МТСП) считат да трансформират регламента и да разрешат на тези младежи да се трудят на цялостен работен ден след регистрация в бюрото по труда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР