Социалният Център МИР в столичния кв. „Факултета“ се сдоби с

...
Социалният Център МИР в столичния кв. „Факултета“ се сдоби с
Коментари Харесай

Грийнпийс дари фотоволтаична система на социален център

Социалният Център МИР в столичния кв. „ Факултета “ се снабди с фотоволтаична система, която е подаяние от „ Грийнпийс “ – България, а спестените средства ще се употребяват за поддържане на дейностите в помощ на хората.

Така центърът ще се оправи със съществено повишилите се сметки за ток и със спестените средства ще поддържа дейностите си, с които оказва помощ на локалната общественост.

Инсталацията е подаяние от „ Грийнпийс “ – България, а задачата е да се насърчи потреблението на екологична възобновима сила като средство за обществена поддръжка, обезпечавана от разнообразни обществени институции: обществени центрове, центрове за краткотрайно настаняване, спешни центрове, общински жилища, учебни заведения, детски градини били те общински, частни или от неправителствения бранш.



„ За обществените институции енергийният преход в най-чист тип съставлява построяването на слънчеви системи за електричество, отопление и гореща вода, които могат да покрият в огромна степен или изцяло енергийните им потребности за десетилетия напред. Така те ще освободят средства за грижи, образования и поддържане на материалната си база и ще могат да оказват поддръжка на нуждаещите се дълготрайно “, съобщи Балин Балинов от „ Грийнпийс “ – България.

Центърът в кв. „ Факултета “ от години оказва помощ на стотици деца и родители от локалната общественост с две групи детска градина, образования, съвещания от друго естество, медицински прегледи. С хората от квартала работят разнообразни експерти педагози, психолози, обществени служащи, както и подготвени сътрудници от ромската общественост.



Играчка - къщурка със слънчеви панели © Greenpeace - Ivan Donchev

Сметките за ток обаче скачат 2-3 пъти от 600-700 лева на към 2000 и това съществено затруднява центъра. „ Трудно се устояваме финансово. Ние желаеме нашите действия да са продължителни и устойчиви. Правим оценка на развиването на децата при започване при нас и при излизане от стратегиите и развиването е доста. Сметките скочиха доста и това ни затруднява още повече, тъй като нямаме настрана перо за електричество. Ако успеем да освободим средства от сметката за ток, тези пари ще отидат по другите посоки. Всъщност „ Грийнпийс “ – България ни дадоха страхотна концепция и започнахме подобен план за фотоволтаична система и за различен наш център, “ споделя Боян Василев от Фондация „ Здраве и обществено развиване “, която дава отговор за Център МИР.



Боян Василев от Център MИР © Greenpeace - Ivan Donchev

Инициативата е част от акцията на „ Грийнпийс “ – България за прекосяване от потребление на замърсяващи и допринасящи за климатичната рецесия изкопаеми горива, каквито са въглищата и газа, към чисти възобновими източници като слънцето да вземем за пример.

От „ Грийнпийс “ – България припомнят, че децентрализацията на енергийната система и улеснението на всички консуматори да създават сила от възобновими източници за лични потребности е неотменна стъпка от този енергиен преход.

От организацията напомнят още, че Директивата за възобновимата сила, която дава точно такива права на потребителите, трябваше да бъде пренесена в българското законодателство най-късно до юни 2021 година



Рени Маринова © Greenpeace - Ivan Donchev

(платено съобщение)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР