Социалният министър Бисер Петков заявява, че въвеждането на системата за

...
Социалният министър Бисер Петков заявява, че въвеждането на системата за
Коментари Харесай

Социалният министър Бисер Петков: Няма да се отнемат инвалидни пенсии


Социалният министър Бисер Петков декларира, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността има за цел да усъвършенства изискванията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда и да се увеличи успеваемостта на предоставяните средства и услуги, с оглед повишение на техния витален стандарт, а не да се лимитират средствата, които обществото отделя за хората с увреждания, или да се лишават добити права, в това число и правото на пенсия.

"Това значи, че лице, което може да работи и което дава отговор на изискванията за приемане на пенсия за неработоспособност, няма да бъде лишено от опцията да я получава ", отбелязва министърът на труда и обществената политика в отговор на протестна нота на национално представителните организации на хората с увреждания.

Бисер Петков декларира, че не приема насажданото през последните седмици подстрекателство, че промяната в региона на здравната експертиза и оценката на работоспособността плануват съществена смяна на настоящия модел, която ще докара до лишаване правото на инвалидна пенсия.

Според обществения министър изказванието, че на извършеното на 22 февруари взаимно съвещание на здравната и обществената комисия за първи път е било обществено декларирано, че плануваната промяна в региона на здравната експертиза и оценката на работоспособността плануват съществена смяна на настоящия модел, която ще докара до лишаване правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български жители, е неточно и това се удостоверява от формалната стенограма съвещанието.

Според министъра вместо да има градивна и съдържателна полемика по Концепцията за реформиране на експертизата на работоспособността, национално представителните организации са предпочели да връчат протестна нота. Според него в настояванията се слагат значими въпроси, част от които са свързани с цялостната политика за поддръжка на хората с увреждания, само че отговорите на които не са предмет на Концепцията. Безспорно е обаче, че в границите на комплексния метод при създаване на плануваната промяна, тези въпроси следва да бъдат разисквани и открити верните решения, които да подобрят изискванията на живот на хората с увреждания, декларира Бисер Петков.

С Концепцията са избрани главните проблеми при осъществяването на здравната експертиза и е показан нов модел, по който да се прави експертизата на работоспособността, напомня министърът. Подходът е учреден на Международната подредба на човешката функционалност, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, който дава опция за самостоятелна оценка на способността на човек с трайно понижена продуктивност да поставя труд и опциите му за включване в пазара на труда, като се регистрират неговите обучение, подготовка, познания и опит.

Промяната постоянно се възприема като нещо нежелано и плашещо, най-много поради неизвестността и несигурността, както и заради страхът от загуба на постигнатото, отбелязва Бисер Петков. Той добавя, че наред с ясно избраната цел на промяната, в концепцията са избрани и главните действия, които следва да се осъществят, с цел да се вкара експертизата на работоспособността.

Според обществения министър моделът, показан в Концепцията вероятно не е идеален и няма да реши всички проблеми, само че с цел да се осъществя промяна в интерес на хората с увреждания, те би трябвало да бъдат деен участник, а не сериозен наблюдаващ. Бисер Петков приканва към споделена отговорност и чака, националното посланичество да влезе в градивен разговор, тъй като публичната активност значи освен да се слагат проблеми, само че и да се поема отговорност за тяхното решение.

Министърът чака предложенията на организациите за модела за експертиза на работоспособността, в това число съответни оферти за организацията, състава на комисиите, методиката, механизмите за надзор и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР