Социалните предприятия придобиват все по-голямо признание и се превръщат в

...
Социалните предприятия придобиват все по-голямо признание и се превръщат в
Коментари Харесай

Бисер Петков: Чрез социалното предприемачество може да бъде подобрен социалния статус на хората в неравностойно положение

Социалните предприятия получават все по-голямо самопризнание и се трансформират в конкурентоспособен, пълноправен участник в икономическия живот на страната и в границите на общия обединен европейски пазар.

Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при откриването на осмото издание на Европейския конгрес за обществено предприемачество, който се организира в Пловдив в интервала 28-30 март с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. През тази година в панаира вземат участие над 110 предприятия, в които са заети хора с увреждания.

Той обърна внимание, че предприятията и кооперациите от обществената стопанска система разчитат на целенасочените дейности на страната по основаването на удобна среда за тяхното действие и развиване. В тази тенденция направихме забележителна стъпка напред с приемането на Закона за предприятията на обществената и солидарна стопанска система и Закона за хората с увреждания. Създадената синергия сред двата закона ще подкрепи заетостта и общественото включване на лица с увреждания и в същото време ще способства за повишение на конкурентоспособността на обществените предприятия, сподели Петков.

Министърът на труда акцентира, че новата законодателна рамка дава опция на уязвими групи в обществото, включително и хора с увреждания, да вземат участие пълноценно в икономическия и обществен живот на страната посредством ограничения за включването им в претовареност и обществено приобщаване посредством обществените предприятия. Той добави, че посредством откритите в Закона за предприятията на обществената и солидарна стопанска система насърчителни ограничения от страна на централната и локална власт ще се подсигурява целенасоченото подкрепяне и развиване на обществените предприятия.

В изявлението си министър Петков акцентира още, че общественото предприемачество е учредено на демократични полезности. То има фундаментално значение за обществено приобщаващия стопански напредък, тъй като съдържа в себе си салдото сред стопански цели и обществени изгоди.

Надявам се откриващото се през днешния ден ревю да покаже и удостовери, че посредством общественото предприемачество може да бъде усъвършенстван обществения статус на хората в неравностойно състояние. Министерство на труда и обществената политика ще продължи и отсега нататък да поддържа сходни начинания и ще работи за одобряване на положителните практики и за основаване на по-добра среда за развиване на общественото предприемачество в страната в съдействие с всички заинтригувани страни, сподели в умозаключение министър Петков.

След формалното разкриване на форума той награди обществени предприятия за развиването на новаторски артикули и услуги, оповестиха от пресцентъра на МТСП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР