Социалните партньори се разбраха за промени в Кодекса на труда.

...
Социалните партньори се разбраха за промени в Кодекса на труда.
Коментари Харесай

Какви промени предстоят в Кодекса на труда?

Социалните сътрудници се схванаха за промени в Кодекса на труда. НСТС заседава през вчерашния ден.  Основният проблем беше, че бизнесът и синдикатите не се схванаха за еднодневните трудови контракти, сумираното работно време и изключителния труд. С взаимни отстъпки и от двете страни обаче бяха реализирани съглашения по други точки.
Какви са измененията в Кодекса на труда?
Ще има възбрана служащ да подписва втори трудов контракт с главния си шеф, в случай че плануванаъа в него работа е същата като в първия контракт.С главния шеф се не разрешават и вторите контракти за действия в избрани дни от месеца.Разрешени остават единствено втори контракти с друга компания или със същата, само че за друга от главната работа или отвън регламентираното работно време.
Сумираното пресмятане на работното време да се прави за интервал от 1 до 4 месеца, а не за половин година, плануват още измененията в Кодекса на труда. Но още веднъж с групов контракт сумираното пресмятане може да се удължи до цялостна година. И тук синдикати и работодатели не харесаха предложенията на държавното управление.
Еднодневни трудови контракти да се подписват и от тютюнопроизводители, предложи още кабинетът. Тук срещу бяха единствено от “Подкрепа ”, тъй като съгласно тях тези контракти се употребили за укриване на служащи на черно, когато се появят трудови инспектори.
От 8 на 4 месеца се понижава условието за най-малък трудов стаж за прилагане на заплатен годишен отпуск от служащи и чиновници, които постъпват за пръв път на работа, планува друга смяна в Кодекса.
Предлагат се и нови санкции за работодатели , които наемат служащи, без да подписват с тях контракти. Повторно нарушаване за недеклариран труд, неизплатени заплати и компенсации към този момент ще се санкционира от 15 000 до 20 000 лева, а за отговорно длъжностно лице санкцията е от 5000 до 10 хиляди лева Изяснява се и какво е редовно нарушение- при три или повече нарушавания. Тогава санкцията към този момент е от 20 000 до 30 хиляди лева
Учителите пък към този момент няма да бъдат пенсионирани едностранно с решение на шефа, а ще би трябвало да се желае тяхното единодушие.
До 19 юли тече публичното разискване на законопроекта, след което се чака до 22 юли да бъде импортиран за разискване в Министерския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР