Социалните мрежи като че ли имат една собствена саморегулация, благодарение

...
Социалните мрежи като че ли имат една собствена саморегулация, благодарение
Коментари Харесай

Трябва ли регулация на споделената икономика в интернет?

Социалните мрежи сякаш имат една лична саморегулация, с помощта на която хора, които са направили нещо неправилно, в това число закононарушение, са притиснати от събитията да бъдат обществени и да признаят за него. Това съобщи пред BG On Air ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

„ Надявам се въпреки всичко тази саморегулация да не стига до крайности. Органите на реда би трябвало да могат да открият това, което се е случило отвън виртуалното пространство в обективната реалност ”, добави Маргаритов. 

Поводът за коментара бе разгласен чрез Фейсбук случай, при който младежи са наели апартамент чрез платформа за споделено настаняване и са изнесли тв приемник от вкъщи на притежателя. 

В студиото на „ България заран ” ръководителят на КЗП изясни, че все още споделената стопанска система не е нормативно контролирана нито в България, нито в Европейски Съюз. „ Правени са такива опити, само че по-скоро те минават по пътя на това избрани услуги да се стопират, макар че хората имат потребност от тях ”, сподели още той.

„ Мислили сме по посока на това по какъв начин биха могли потребителите да бъдат предпазени тогава, когато става дума за споделена стопанска система, която се развива с шеметни темпове. Във всяка обществена мрежа към този момент се оферират най-различен вид услуги на този принцип ”, уточни ръководителят на КЗП.

Според Маргаритов е редно да се основат правила, които да се употребяват от органите, контролиращи качеството на туристическия артикул. По думите му те би трябвало да дават опция за по-ясна проследимост на това кой какво предлага. „ И когато нещо не бъде изпълнено – не е получено обещаното, качеството е доста по-ниско или пък резервацията е за несъмнено време, а се е наложило по-ранно овакантяване, лицето да може да бъде глобено по някакъв метод. Недобросъвестното потребителско държание също би трябвало да бъде обект на сходен вид регулация ”, продължи той.

Маргаритов посочи, че чака в идващите месеци да има и сходни планове на фона на бързо разрастващата се нормативната уредба в региона на цифровия пазар, в това число интернет търговията, част от която е и споделената стопанска система. „ Коментирали сме този въпрос, той е подложен и с присъединяване на българския еврокомисар в Европейската комисия. В Европейския парламент наскоро се одобриха нови регламенти, свързани със отбраната на персоналните данни, културата на цифровия пазар при предлагането на артикули и услуги и така нататък ”, сподели той.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР