Социалистическата работническа партия на премиера Педро Санчес претърпя тежки загуби

...
Социалистическата работническа партия на премиера Педро Санчес претърпя тежки загуби
Коментари Харесай

Социалистите на Санчес претърпяха тежки загуби на местните избори в Испания

Социалистическата работническа партия на премиера Педро Санчес претърпя тежки загуби на локалните избори в Испания, а консервативната Народна партия (НП) пое контрола над редица основни кметства и провинции, съобщи " Политико ".

Изборите за 12 от 17-те районни Народното събрание и в общини в цялата страна се считат за знак единствено няколко месеца преди общите избори.

Генералният секретар на Народната партия Кука Гамара разказа резултата като " голям наследник прилив ".

Национален парк лиши контрола върху провинциите Арагон, Валенсия и Балеарските острови от социалистите, макар че ще се нуждае от поддръжката на други партии, евентуално крайнодясната " Вокс ", с цел да ги ръководи. Освен това завоюва цялостно болшинство в Ла Риоха.

На общинските избори Национален парк реализира огромна победа в следената от социалистите Севиля, като част от придвижване надясно в южната провинция Андалусия, както и победа в град Валенсия.

Както се очакваше, най-убедителният резултат на консерваторите беше в района на Мадрид, където техният ръководител, Исабел Диас Аюсо, усили своя дял от местата и си обезпечи болшинство. Национален парк също по този начин в допълнение ускори контрола си върху кметството на Мадрид, като завоюва безусловно болшинство там.
В Мадрид и на други места в Испания Национален парк се възползва от отстъплението на дясноцентристката партия " Сиудаданос ", която имаше пагубна нощ и беше покрай изтриване от изборната карта. Крайнолявата " Подемос " също претърпя обилни загуби, в това число загуба на всичките си 10 представители в районния парламент на Мадрид.
Предвид че Национален парк получава над 750 хиляди гласа повече от социалистите, общият резултат се преглежда като голям подтик за възможностите на водача на консерваторите Алберто Нунес Фейхоо да завоюва общите избори, които би трябвало да се проведат преди края на годината.

Резултатът обаче също по този начин акцентира зависимостта на неговата партия от " Вокс " при образуването на държавни управления, поради неналичието на други евентуални сътрудници измежду главните партии в Испания. Крайнодесните удвоиха гласовете си спрямо общинските избори през 2019 година и към този момент участват във всички районни парламенти на страната.

Кабинетът на Санчес утвърди редица социално-политически начинания по време на акцията, в която консерваторите постоянно нападнаха парламентарната взаимозависимост на премиера от каталунските и баските националисти.

Този въпрос доминираше в огромна част от подготовката за изборите, откакто стана ясно, че един от парламентарните сътрудници на социалистите, баската националистка партия EH Bildu, е издигнала 44 претенденти с присъди, свързани с несъществуващата към този момент терористична група ЕТА.

 Консерваторите в Испания набират поддръжка, само че им би трябвало договорка с крайнодесните Консерваторите в Испания набират поддръжка, само че им би трябвало договорка с крайнодесните

Въпреки несъгласията към нея, лявата EH Bildu се показа мощно, като завоюва в баската столица Витория.

Социалистите пострадаха и от скандал, обвързван с хипотетичното пазаруване на гласове по пощата в Мохакар и Мелиля в последните дни на акцията.

В Барселона някогашният кмет реакционер Ксавие Триас завоюва напрегната конкуренция с Каталунските социалисти и Barcelona En Comú на настоящия ляв кмет Ада Колау.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР