Социалдемократите на Зоран Заев печелят 46 места в парламента със

...
Социалдемократите на Зоран Заев печелят 46 места в парламента със
Коментари Харесай

Окончателно Заев е с 2-ма депутати повече от ВМРО-ДПМНЕ, албанският блок е разделен

Социалдемократите на Зоран Заев печелят 46 места в Народното събрание със 120 депутати след изборите в Северна Македония - две повече от ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски.

Това е равносметката от вчерашния избор, оповестена с известно забавяне от централната изборна комисия (ДИК) в страната и след засечки в системата, обяснени с хакерска офанзива " от чужбина ".

Коалицията на Заев, която получава 327 хиляди гласа (а съперникът 315 хил.), е надалеч от независимо болшинство, каквото и не се очакваше съгласно изследванията преди изборите.

Интригата е по-голяма в албанския блок. Там разликата сред Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) и Алиансът на Албанците е малко над 23 хиляди гласа. ДУИ на Али Ахмети получава 15 места, Алиансът на Зиядин Села - 12.

При това в резултата на обединението на Заев влизат и гласовете на по-малка албанска партия, " Беса ", която дружно с Алианса се нарежда като главен съперник на ДУИ, дългогодишния монополист измежду македонските албанци. Един мандат има и Демократичната партия на албанците (ДПА). Един повече от нея има " Левица " - крайнолява партия, която към този момент си навлече гнева на Заев с обидни и заплашителни мнения в обществените мрежи.

При тази настройка не е известно по какъв начин ще наподобява парламентарното болшинство и анализатори чакат тежки договаряния.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР