Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев печели най-малко в 17

...
Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев печели най-малко в 17
Коментари Харесай

Внушителна победа за Заев на местните избори в Македония, Груевски не признава резултата

Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев печели минимум в 17 от 35-те общини, за които се гласоподава на балотаж в Македония тази неделя. Това сочат неокончателни резултати от преброяването след вота. Основният опопент, консерваторите ВМРО-ДПМНЕ на някогашния министър председател Никола Груевски, взимат едвам две места, съгласно данни на държавната изборна комисия и електронното издание МКД.

Ако този резултат се удостовери след окончателното броене в няколкото оставащи общини (само в една от които водеше ВМРО-ДПМНЕ към 8 ч. българско време), партията на Груевски, в миналото владяла множеството македонски общини, остава трета след албанския Демократичен съюз за интеграция (ДУИ), който има 6 места.

Още на първия тур партията на настоящия министър председател завоюва 37 от 45 кметски места, а ВМРО-ДПМНЕ - едвам три. Алиансът на албанците на Зиядин Села, който не признава резултата, получава общо три места и няколко по-малки партии - по едно. Най-яростна беше реакцията на Груевски, който разгласи вота за " недемократичен и цялостен с нередности ". Той изиска да се провеждат предварителни парламентарни избори, извършени от техническо държавно управление, написа в. " Вечер ". " Хайде, Заев, в случай че си толкоз мощен, да вървим отново на избори, " предложи Груевски.

На негова страна остана Села, който сподели, че вотът е бил повлиян от подкупи и шантаж на гласоподавателите, осъществявани от партийни деятели и даде обещание да внесе тъжби в общински и национални изборни органи.

Това е огромна победа за жителите на Република Македония. Честитя на всички жители за днешния празник на демокрацията. Имахме демократични, почтени и чисти избори, избори, които са същинска картина за волята на жителите, съобщи нощес водачът на СДСМ Зоран Заев, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че резултатът от втория кръг от шестите локални избори е бил предстоящ и на него жителите единствено са удостоверили успеха и ясно са избрали да има цялостни и всеобхватни промени и по-качествен живот за всички.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети от партийното седалище в Тетово разгласи огромна победа на тази партия на етническите албанци в Тетово, Струга, Чаир, Дебър, Сарай, Липково, Долнени, Теарце, както и в Пласница и Кичево в първия кръг. Той благодари на всички гласоподаватели за техния принос за тази огромна победа на Демократичния съюз за интеграция и получените мандати за идващите четири години на кметовете.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4584)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР