Сосовете са една чудесна добавка към почти всяко ястие. Колкото

...
Сосовете са една чудесна добавка към почти всяко ястие. Колкото
Коментари Харесай

Хитринки за сгъстяване на сосове

Сосовете са една чудесна добавка към съвсем всяко ядене. Колкото и лесни да са за осъществяване обаче, не всеки път се получават. Най-честият проблем – стават прекомерно редки. Не се безпокойте обаче, тъй като това не е причина да изхвърлим соса и да стартираме приготвянето му изначало. Има няколко способи, с които елементарно можете да сгъстите прекомерно течната добавка.

Първият и най-лесен метод, който знаем още от бабите ни – с брашно. За да не стане на бучки обаче, то би трябвало да е или запържено или добре разхвърляно авансово с малко количество вода. След това добавяте в соса, бъркате добре и се наслаждавате на резултата. Не забравяйте обаче, че този способ е подобаващ единствено за топли сосове – Болонезе, сметанови сосове или сос Бешамел.

 Брашно

Картофеното пюре на прахуляк е различен метод. С него ще избегнете характерния усет на брашното, в случай че той не ви подхожда, а текстурата ще стане пухкава и въздушна. Отново е подобаващ единствено за топли сосове.

Някои домакини избират да употребяват нишесте. То ще свърши същата работа като картофеното пюре и брашното, защото те съдържат този артикул. За сосове на млечна и сметанова основа, можете да употребявате и течна готварска сметана. Когато заври, тя има свойството да се сгъстява, а по едно и също време с това усъвършенства усета.

 Топли сосове сгъстени

Ако в соса има зеленчуци, да вземем за пример в соса Болонезе, можете да добавите в допълнение количество ситно нарязани моркови и гъби. Те също ще предадат плътност и ще подобрят усета. Настърганият картоф също сгъстява. Причината – съдържа нишесте, само че го използвайте единствено при бели сосове със мощен сметанов усет или с усет на сирене.

Друга хитринка – просто оставете соса да ври по-дълго. Тъй като не е чорба, даже и зеленчуците в него да се преварят, никой няма да го забележи. А преваряването им може да докара и до в допълнение втвърдяване.

 Студени сосове също се сгъстяват

За студени сосове – използвайте майонеза или заквасена сметана. В случай че желаете да получите гъст чеснов или млечен сос, то вместо кисело мляко и майонеза смесете сметана с майонеза. В никакъв случай обаче не разбивайте с миксер, пасатор или чопър, тъй като по този метод сметаната се втечнява и ще получите противоположен резултат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР