Сорбе? Оооо, да! Дори и само името на това от

...
Сорбе? Оооо, да! Дори и само името на това от
Коментари Харесай

Сорбе? Оооо, да!

Сорбе? Оооо, да! Дори и единствено името на това от епохи познато ледено прелъщение се разтича сладко по езика ви.

Каква е историята на по-лекият и здравословен братовчед на сладоледа. И по какъв начин да си приготвите апетитен, лек и разхлаждащ плодов десерт.
 Газпром Go Home и #ГАZwithme - трендовете през август 5 авг 2022 | Газпром Go Home и #ГАZwithme – трендовете през август. Два митинга извършиха пространството в така наречен Триьгълник...
Сорбето в действителност е с хилядолетна история, чието начало търсим още при легендата по какъв начин император Нерон за пръв път смесил шепа сняг с вино. В античен Китай също забърквали плодовове, сок и сняг. Към днешния тип на сорбето принос имат и от Средния Изток, където подготвят шербет, известната там охладена напитка е направена от подсладен плодов сок и вода.

Да оставим древността обаче и да потърсим данни за сорбето в по-близки времена. Първите писмени данни за този лек десерт изискуем на Антонио Латини, който е живял през 17 век в Неапол. Антонио прибавя захарен сироп към замразената плодове текстура и назовава този десерт sorbetto. На него изискуем и основата на рецептите за днешните сладоледи. Постепенно леденото сорбе става обичано на аристокрацията в Европа. При приготвянето му обаче е нужно огромно количество натрошен лед или опция за надълбоко заледяване на плодовете. Едва през 20-те и 30-те години на предишния век с развиването на технологиите аристократичната до тогава привилегия на име сорбе става всеобща и налична като цена.

Днес към този момент на ледения десерт може да се насладите съвсем на всички места. Предлага се като по-здравословен вид на сладоледа. То е превъзходен вид да порадвате небцето си с нещо вкусно и в случай че би трябвало да се ограничите от лактоза, скотски артикули и глутен.

Ето и по какъв начин да си приготвите чудно сорбе вкъщи сами!

Разнообразието от усети за сорбе са толкоз, колкото може да ви роди въображението. А дали може единствено с две съставки! Да, и ще ви се получи повече от добре.

Нужни са ви два дебели резена почистена от семките любеница и няколко листа прясна мента. Замразявате нарязаният на части плод, единствено внимавайте да опазите ментата прясна!

Блендирате. И ето – вашето първо неподготвено сорбе е готово!

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР