Сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева и басът Георги Киров

...
Сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева и басът Георги Киров
Коментари Харесай

Връчват наградата Никола Гюзелев

Сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева и басът Георги Киров ще пеят на концерта, отдаден на Никола Гюзелев, на 23 юни в зала " България ". Специален посетител е световноизвестният италиански диригент Серджо Олива. А в програмата са включени фрагменти от обичани опери на Верди, Пучини, Бизе и други, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония.

Международната премия " Никола Гюзелев " за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство ще бъде връчена същата вечер. На церемонията ще бъдат отличени Цветелина Василева, Георги Киров и сценографът Любомир Йорданов (1934-2012).

Именитият оперен артист Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936 година Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Започва да пее от напълно дребен. В същото време осъзнава, че има и друга заложба - на художник. През славната си кариера Никола Гюзелев пее на най-големите оперни подиуми - " Ла Скала " в Милано, Щатсопера във Виена, Щатсопера и Дойче опер в Берлин, " Ковънт Гардън " в Лондон, Гранд опера в Париж, Болшой спектакъл в Москва, Метрополитън опера в Ню Йорк и доста други.

Никола Гюзелев е притежател на най-високи оценки на България, Италия и целия оперен свят. През 2016 т., във връзка 80-ата годишнина от рождението му, в Българска академия на науките е учредена Международната премия " Никола Гюзелев " за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. Тя се присъжда на надарени оперни артисти и диригенти, както и на надарени художници-сценографи, потвърдили с работата и достиженията си високото ниво на своето майсторство и гений. Наградата се връчва в границите на влиятелни певчески и културни конгреси на всеки две години, в страната и чужбина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР