Сонита Ализадех - момиченце за продан, което днес пише текстове

...
Сонита Ализадех - момиченце за продан, което днес пише текстове
Коментари Харесай

Добрите момичета трябва да мълчат

Сонита Ализадех - момиченце за обмен, което през днешния ден написа текстове и пее рап.

Сонита е била на 10, когато родителите й решили да я омъжат. Избягали в Иран от войната в родния Афганистан, те се пробват да уредят брака й от разстояние. План, който за благополучие се проваля. По-късно, навършвайки 16 години, опитите да я омъжат се възобновяват. Тя научава от родителите си простата сметка - какъв брой са похарчили за брака на брат й, и какъв брой могат да завоюват като продадат нея. Тогава Сонита схваща, че в никакъв случай не е имала друга стойност за фамилията си с изключение на тази на стока, от която може да се припечели. Учейки се да чете сама и тайно, слушайки песни на Еминем, стартира да написа стихове. 

Тъй като в Иран е неразрешено жена да пее соло, първата си ария " Невеста за обмен "  Сонита записва скрито в едно иранско студио и то бързо става известно в Youtube. В нея афганистанското момиче стачкува против продажбата на малолетни деца като булки, и други актове на принуждение. За видеото певицата е въодушевена от своя приятелката, която един път вижда със синини по лицето.  " Когато я погледнах, веднага разбрах, че желая да покажа това в моето видео, " - споделя Сонита. На клипа момичето е в сватбена рокля и грим, изобразяващ белези от побой по лицето и баркод на челото. 

 

 

Благодарение на своето видео, младата изпълнителка получава покана да учи в музикална академия в щата Юта, Съединени американски щати. Година по-късно, когато е на 17 и има към този момент нужните документи, Сонита отпътува скрито, боейки се, че фамилията й ще я спре и им се обажда, чак когато към този момент слиза от самолета в Съединени американски щати. 

За музикалния видеоклип, който трансформира живота й, както и за бягството си от нежелания брак, Сонита разказва на Световната среща на върха на дамите в Лондон предходната година.  " В моята страна, положителното момиче би трябвало да мълчи, да не мисли за бъдещето си и във всичко се подчинява на родителите си ", казва Ализадех.

Днес певицата написа рап музиката и е член на група активисти, борещи се срещу детските бракове. За девойките в Афганистан, тя се е трансформирала в героиня и модел за подражателство. А на Международния фестивал за документално кино, който ще се организира в Амстердам сред 18 и 29 ноември, ще се излъчи филм за живота на афганистанската рап певица " Първото шоу на Сонита ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР