Сондата на НАСА DART успя да уцели астероид за да

...
Сондата на НАСА DART успя да уцели астероид за да
Коментари Харесай

НАСА успя да удари DART в астероид

Сондата на НАСА DART съумя да уцели метеорит с цел да промени полета му. Тестът за изпробване на способи за отбрана на Земята от евентуално рискови галактически обекти бе показан онлайн на уеб страницата на НАСА.

DART се вряза в 2.14 ч. българско време през днешния ден в метеорита Диморфос (Диморф) със скорост от към 24 хиляди километра в час.

Дидимос и Диморфос са двойка метеорити, които не заплашваха планетата ни, само че бяха идеални за тест. По-план, сондата удари по-малкия астероис - Диморфос.

Въпреки че размерите са несравними - все едно количка за голф да удари голяма пирамида, високата скорост на DART би трябвало да отклони и по-големия метеорит от орбитата му. Наземните телескопи ще измерят до каква степен се трансформира тя. Очакванията са орбитата да бъде съкратена с 10 минути, само че екипът ще одобри за триумф и 73 секунди. При такова разстояние това ще е задоволително за безвредно отклонение на метеорит.

Въпреки че DART бе оборудван с огромен брой камери, вкл. камера за оптична навигация (DRACO), тези принадлежности се употребяват до Дидимос, т.е. до унищожаването на космическия уред. Затова през 2024 година Европейската галактическа организация (ESA) ще изстреля галактическия уред Hera. Той ще дойде при метеорита през декември 2026 година и ще изследва всички провали, породени от сондата DART. Освен това, Hera ще бъде оборудван с два дребни спътника, които ще кацнат на повърхността на обекта и ще учат неговия състав.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР