Сондата Чанъе-6 пое към естествения спътник на Земята на борда

...
Сондата Чанъе-6 пое към естествения спътник на Земята на борда
Коментари Харесай

Китайска сонда ще вземе проби от далечната страна на Луната

Сондата " Чанъе-6 " пое към естествения сателит на Земята на борда на най-голямата китайска ракета притежател " Чанчжън "
Китай изстреля безпилотен галактически уред на съвсем двумесечна задача за събиране на проби от повърхността и от скали от далечната страна на Луната, съобщи Ройтерс, представена от Българска национална телевизия.

Сондата " Чанъе-6 " пое към естествения сателит на Земята на борда на най-голямата китайска ракета притежател " Чанчжън " (Лонг марч, Великият поход) от космодрума Вънчан, южната провинция Хайнан.

Апаратът тежи повече от осем тона. Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби - амбициозна цел, която не е постигана въпреки това досега, отбелязва Ройтерс.

Изстрелването бележи още един стадий в лунната и галактическа стратегия на азиатската страна.

През 2018 година Китай реализира първото си безпилотно кацане на далечната страна на Луната с апарата " Чанъе-4 ". През 2020 година на естествения сателит на Земята беше и " Чанъе-5 ", който се завърна с проби от повърхността ѝ. Тогава Китай стана третата страна след Съединени американски щати и някогашния Съюз на съветските социалистически републики, съумяла да достави на Земята материал от естествения ѝ сателит. Целта в този момент са проби от далечната страна на Луната.

На изстрелването участваха учени, дипломати и чиновници в галактически организации на Франция, Италия, Пакистан, както и представители на Европейската галактическа организация, които имат потребни товари за проучване на Луната на борда на китайската сонда, отбелязва Ройтерс.

След като сондата се отдели от ракетата, ще ѝ трябват четири или пет дни, с цел да доближи орбитата на Луната. В началото на юни е планувано да кацне.

Озовавайки се на лунната повърхнина, апаратът два дни ще взима проби, преди да се върне на Земята. " Чанъе-6 " би трябвало да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР