Еволюцията често се разглежда като случаен процес, засягащ серия от

...
Еволюцията често се разглежда като случаен процес, засягащ серия от
Коментари Харесай

Случайностите не са случайни. Ново проучване показва, че еволюцията всъщност се повтаря

Еволюцията постоянно се преглежда като инцидентен развой, засягащ серия от черти, които се появяват инцидентно вследствие на генетична разновидност. Например починалият палеонтолог Стивън Джей Гулд вярваше, че еволюцията е толкоз непредсказуема , че в случай че се върнем обратно и „ пуснем още веднъж лентата на живота “, нещо като Хомо сапиенс евентуално в никакъв случай повече няма да еволюира.

Новото проучване всъщност опровергава тази доктрина, показвайки в образеца с пръчковидни инсекти, че от време на време еволюцията към момента може да се повтори по предвидими способи. Авторите на проучването допускат, че техните открития могат да ни оказват помощ да разберем по какъв начин организмите могат да се трансформират в отговор на натиска за селекция, пише Science Alert.

В своята работа еволюционният биолог от Френския народен център за научни проучвания Патрик Носил и сътрудниците му изследваха камуфлажните модели на пръчковидни инсекти, основно Timema cristinae. Екипът употребява полеви данни от 10 разнообразни места за 30 години като своя основа. Екипът откри, че повторението е основна част от еволюцията на насекомите.

Работата на учените стартира през 90-те години. През идващите три десетилетия учените събираха нелетящи пръчици от крайпътните пътища в планините на Калифорния. В своето проучване учените се концентрираха върху три типа T. cristinae, които употребяват един от трите типа камуфлаж:

бели ивици;
зелен цвят;
по-тъмен колорит.

Пръчковидните инсекти снасят яйца единствено един път годишно, тъй че всяка година в проучването съставлява ново потомство пръчици без припокриване. Общо учените събраха и каталогизираха повече от 32 000 инсекти и също по този начин откриха някои трендове - във всичките 10 географски разграничени популации честотата на появяването на зелени и раирани пръчковидни инсекти се променяше циклично от година на година по доста предвидим метод. Ако линиите станаха по-редки една година, те станаха по-многобройни на идната и назад. Въпреки това делът на по-редките мрачно оцветени инсекти, смесващи се с горския под, остава относително невисок и постоянен във времето.

Според Носил резултатите допускат, че еволюцията на една и съща линия е по едно и също време повторима и комплицирана. Това държание се илюстрира и от раците, които еволюцията продължава да създава още веднъж и още веднъж с бързащи тела, здрави черупки и големи нокти. Освен това учените са разкрили, че организми като стърчиопашка имат сходна наклонност да развиват едни и същи черти още веднъж и още веднъж.

Въпреки това учените признават, че множеството от резултатите идват от една или няколко популации и от къси лабораторни проучвания, които не са задоволително дълги, с цел да открият появяването на генетични разновидности, които биха могли да доведат до потребни черти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР