Сонда, изпратена от космическата агенция на САЩ (НАСА), се удари

...
Сонда, изпратена от космическата агенция на САЩ (НАСА), се удари
Коментари Харесай

Сонда на NASA се удари в астероид, за да промени орбитата му

Сонда, изпратена от галактическата организация на Съединени американски щати (НАСА), се удари предумишлено в метеорит, с цел да промени орбитата му - първи по рода си тест за експериментиране на способи за отбрана на Земята от евентуално рискови галактически обекти, предадоха Франс прес, Ройтерс и ТАСС.

Историческият опит бе показан онлайн на уеб страницата на НАСА.

Сондата ДАРТ (DART, редуциране от Double Asteroid Redirection Test, т. е. Тест за пренасочване на двоен метеорит. На британски думата " dart " значи " стрела " ) се вряза в 2.14 ч. българско време през днешния ден в метеорита Диморфос (Диморф) със скорост от към 24 хиляди километра в час. Тогава екипите на НАСА в контролния център в щата Мериленд избухнаха в аплодисменти.

Няколко минути преди този момент отдалеченият, дребен метеорит, който не съставлява никаква заплаха за нашата планета, последователно стартира да се уголемява на фрагментите, предавани онлайн от сондата камикадзе. От един миг нататък към този момент се виждаха ясно дребните камъчета на сивата повърхнина на Диморфос. Прякото предаване прекъсна сега на детонацията.

Последният кадър преди конфликта! Източник: NASA/John Hopkins APL

" Влязохме в нова епоха, в която евентуално сме способни да се защитим от рисков " конфликт с метеорит, разгласи директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз.

Диморфос е с диаметър към 160 метра и се намира почти на 11 милиона километра от Земята. Всъщност той е спътник на различен, по-голям метеорит - Дидимос (Дидим), към който обикаляше до момента за 11 часа и 55 минути. Целта на теста е да бъде изменена орбитата му - с малко, само че задоволително, с цел да може да бъде употребен този способ за избавяне на Земята от възможен съдбовен конфликт с метеорит.

Според замисъла на НАСА Диморфос би трябвало да бъде " побутнат " леко към Дидимос - т. е. орбитата му да бъде понижена с под един %, или 10 минути.

Астероидът, сниман 2 секунди преди конфликта. Снимката покрива повърхност от 31 метра напречно. Източник: NASA/Johns Hopkins APL

Ще са нужни обаче сред няколко дни и седмици, преди учените да могат да потвърдят, че опитът е сполучлив. Това би трябвало да стане благодарение на телескопите на Земята.

Сондата потегли преди 10 месеца от американската военновъздушна база " Ванденберг " в щата Калифорния на ракета притежател " Фалкон 9 " на компанията " Спейс Екс " на милиардера Илон Мъск.

Макар задачата да остава скромна спрямо пагубните сюжети на научно-фантастични филми като " Армагедон ", тази задача за " планетарна отбрана " тества за първи път способ за обезвреждане на евентуално рисков метеорит, отбелязва Агенция Франс Прес. Смята се, че динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години точно откакто Земята се сблъсква с огромен метеорит с диаметър към 10 километра.

Астероидът Дидим (горе вляво) и Диморф (долу всясно) 2,5 минути преди сбъсъка. Източник: NASA/John Hopkins APL

Засега няма директна заплаха за нашата цивилизация.

Орбитата на Земята се пресича с тези на близо 30 хиляди метеорита от всевъзможен размер. Към този миг се счита, че нито един от тях няма да заплаши нашата планета през идващия един век. Не всички метеорити обаче са проучени, отбелязва Българска телеграфна агенция. Учените са засекли съвсем всички с диаметър един километър и повече. Това обаче важи единствено за 40 % от метеоритите с диаметър 140 метра и нагоре, а те са в положение да опустошат цялостен район.

" Нашата най-важна задача е да открием " тези изчезнали метеорити, сподели Линдли Джонсън от отдела на НАСА за планетарни науки. Той се аргументира, че колкото по-скоро бъдат засечени те, с толкоз повече време ще разполага човечеството, с цел да откри метод да се защищити.

" Това е доста трогателен интервал... за историята на галактическите проучвания и даже за историята на човечеството ", съобщи ученият от НАСА. Той дефинира задачата на ДАРТ като основна първа стъпка в тази посока.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР