Сомалийски пирати са взели на абордаж и са отвлекли риболовен

...
Сомалийски пирати са взели на абордаж и са отвлекли риболовен
Коментари Харесай

Пирати отвлякоха риболовен траулер край Сомалия

Сомалийски пирати са взели на абордаж и са отвлекли рибарски траулер на Шри Ланка с шест екипажа при последната офанзива против кораби в Индийския океан, заяви флотът на Шри Ланка в неделя.

„ Нашата информация е, че те са били хванати от сомалийски пирати “, сподели представителят на флота Гаян Викрамасурия, добавяйки, че траулерът е бил хванат в събота на към 840 морски благи югоизточно от сомалийската столица Могадишу.

Подкрепяните от Иран йеменски хути са подхванали десетки офанзиви в Червено море и Аденския залив, като настояват, че това е в отговор на войната на Израел против палестинската въоръжена формация " Хамас ".

Международните военноморски сили бяха пренасочени на север от Аденския залив към Червено море, което породи опасения, че възраждащите се пирати се възползват от празнината. През декември беше регистриран първият сполучлив случай на сомалийско пиратство от 2017 година насам. „ Шри Ланка предизвести Комбинираните морски сили “, сподели Викрамасурия пред Агенция Франс Прес, визирайки интернационалната коалиция за битка с пиратството. Той добави, че флотът на прилежаща Индия към този момент е изпратил боен транспортен съд за следствие, а флотът на Шри Ланка също приготвя транспортен съд, който да пътува до региона.

Пиратските офанзиви край сомалийското крайбрежие доближиха своя връх през 2011 година Въоръжените мъже предприемаха офанзиви до 3655 километра от сомалийското крайбрежие в Индийския океан, само че през последните години нападенията внезапно спаднаха. През предишния месец сомалийски пирати отвлякоха кораба за насипни товари MV Ruen, благосъстоятелност на България, плаващ под флага на Малта. Той беше хванат от сомалийски пирати на 380 морски благи източно от йеменския остров Сокотра на 16 декември. Пиратите, които освободиха един ранен моряк под грижите на индийския флот, водиха „ Руен “ и останалите 17 членове на екипажа в сомалийския полуавтономен щат Пунтланд.

По-рано през този месец Шри Ланка разгласи, че се причислява към водена от Съединени американски щати морска оперативна група в Червено море за отбрана на интернационалното мореплаване от офанзиви на бунтовниците хути. Островът обаче има финансови усложнения и към момента не е изпратил транспортен съд. Президентът Ранил Викремесингхе сподели, че нападенията на хутите са повишили транспортните разноски и са повлияли на износа от Шри Ланка на облекла и чай. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР