Сом-мутант нападна рибари в язовир Розов кладенец край Гълъбово. За

...
Сом-мутант нападна рибари в язовир Розов кладенец край Гълъбово. За
Коментари Харесай

Сом-чудовище нападна рибари в язовир край Гълъбово

 Сом-мутант атакува риболовци в язовир " Розов бунар " край Гълъбово. За неповторимата преживелица сигнализира пред Лупа въдичарят Кирил Алексиев, който опитал да хване звяра на кльонк.

" Миналия уикенд бях на риба на тоя водоем, за който от години се знае, че въди сомове-чудовища. Привечер в събота с моя другар опитахме да ги раздвижим с кльонк и екшъна не закъсня.

Петнайсетина минути по-късно, още бяхме във вътрешността в язовира, тъмната вода се раздвижи и гигантска паст се удари в дъното на лодката. Секунди по-късно сомът се завъртя към надуваемата лодка и се опита да се трансферира от горната страна. Щяхме да се на*каме ", призна патиланецът от Хасково.

Според Кирил чудовището може да е било 200-килограмово, тъй като по дължина е превъзхождало двуместната му лодка. В медиите от години се написа за даже по-големи сомове във водите на " Розов бунар ".

Дарик радио да вземем за пример написа, че гмуркачи от Пловдив са разказали за 300 кила зверове във водоема, които били връстници на социализма. Гигантските хищници се засилили нощем и търсели плячката си покрай дъното.

" Такива животни в никакъв случай не съм виждал. Колегите ми са наплашени като мен и надали ще посмеят да влизат с акваланг в язовира ", признал Христо Георгиев, който се занимава с леководолазен спорт от десетилетие.

Водолазите споделят, че забелязали големи риби, чиито очи светели в неестествена светлина и създавали чувство за филм на ужасите. На дъното имало най-малко 30 такива риби, които се помръдвали едва-едва, настояват гмуркачите.

Сомът (Silurus glanis) е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина достигa до 5 м, а на тегло - до 300 кг. Официалният връх е 134,97 кг - на сом, уловен в река По, Италия през 2010-а. Сомът няма зъби и може да се укроти, в случай че се хване за горната челюст. Отгоре тялото му е мрачно, а страните и коремът са на петна.

На горната челюст има по две, а на долната - четири по-къси мустачки. Тези мустачки са осезателните му органи. Има доста добре развито усещане. Сомът е деен лятно време при по-висока температура на водата.

През зимата ляга на дъното и изпада в заспалост. Пробужда се от зимен сън към средата на април и ловува до ноември, като интензивността му е най-голяма на надълбоко поради по-топлата вода. В средата на лятото може да атакува плячката си и по повърхността на водоемите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР