Солта е основната подправка за овкусяването на ястията. В малки

...
Солта е основната подправка за овкусяването на ястията. В малки
Коментари Харесай

Заместители на солта

Солта е главната фалшификация за овкусяването на ястията. В дребни количества, тя е потребна за организма, само че несъразмерната ѝ приложимост води до редица нежелани резултати. Това са инфаркт, хипертония и сърдечно-съдови проблеми.

Съществуват естествени заместители на солта, които имат подобен усет и функционалности като нея, само че са с надалеч по-добро деяние върху здравето.

Черен пипер – това е най-често срещаният натурален сурогат на солта. Подобно на солта, той прибавя привкус и благосъстояние на ястията, само че за разлика от нездравословното деяние на натриевият хлорид, пиперът усъвършенства храносмилането и подкрепя функционалността на дебелото черво.

 Черен Пипер

Чесънът е вторият най-често употребен сурогат за солта. Смлян или раздробен, той усъвършенства усета на храната. Когато е леко запечен, чесънът може да се употребява за поръсване на всевъзможни ястия.

Ако не обичате чесън, може да прибегнете до следния дребен трик. Нарежете една скилидка и намажете с нея дъното на тигана, в който ще готвите. Ако ястието изисква варене, намачкайте чесъна и го пуснете в тенджерата. Така той ще се стопи, само че ще остави прекрасен усет.

Ако въпреки всичко не можете да се примирите с чесъна, то босилекът и кимиона са двете вероятни варианти. Кимионът има сходен усет на чесъна, само че въпреки всичко структурата и миризмата му са разнообразни. Босилекът от своя страна има много по-притъпен усет и от чесъна, и от босилека.

 Лимони

За хората, пристрастени към потреблението на сол, най-хубавата опция е сусамът. Той овкусява храната, по метода по който солта го прави, само че е много по-здравословен.

Лимон – той има леко кисел усет и е много мощен овкусител за ястията. Цитрусовият сок е богат на витамин С и подкрепя храносмилателните процеси.

Морската сол е най-близкия източник на сол. За разлика от елементарната сол, нерафинираната морска сол включва 21 минерала, значими за човешкия организъм. Някой от тях са магнезий, калий, натрий, калций, сяра, цинк, мед и желязо.

Други положителни заместители на солта са някои билки като розмарин, дафинов лист, къри, кориандър и магданоз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР