Софтуер, който ще локализира космическите боклуци, създава съоснователят на Епъл

...
Софтуер, който ще локализира космическите боклуци, създава съоснователят на Епъл
Коментари Харесай

Основател на Епъл създава софтуер за локализиране на космически боклуци

Софтуер, който ще локализира галактическите отпадъци, основава съоснователят на " Епъл " Стив Возняк. Мисията на Privateer е да създаде по-добро следене на обекти в космоса и да употребява тези данни, за попречване на пагубни конфликти, оповестява CNN.

Новото начинание на именития софтуерен пионер се пробва да увеличи осведомеността по отношение на непрестанно възходящата опасност, подбудена от разпространяването на парчета и отпадък в космоса. Това е опасност, която може да унищожи спътници, които дават информационни услуги на Земята, или даже да спре галактическите пътувания, показват още от CNN.

С какво е друг Privateer?

Privateer няма да създава блестящи нови ракети и да изстрелва хора към звездите по сходство на задачите на Илън Мъск и Джеф Безос.

Вместо това компания ще се концентрира само върху битката с надвисналата опасност от парчета в орбитата на Земята, милиони части от които летят неконтролирано, заплашвайки да унищожат дейни спътници, с които могат да влязат в контакт.

Това е проблем, който притегля все по-голямо внимание, защото броят на дейните спътници в космоса се е нараснал доста през последните години.

Постоянно надвисващият риск е, че конфликтите сред обекти в космоса могат да провокират пагубни верижни реакции, създавайки рискови облаци от парчета. Твърде доста отпадък в едно орбитално поле може да го направи неефикасно.

И прекалено много отпадък към Земята може да докара до ден, когато изстрелването на ракета в орбита е прекомерно рисково.

„ По-доброто, световно схващане на това, което към този момент има в космоса, е от решаващо значение за зареждането на новата галактическа стопанска система “, споделя Возняк пред CNN.

Защо боклукът в космоса е рисков?

„ Много от нас не осъзнават какъв брой огромна част от живота ни зависят от услуги, доставяни от и през космоса — GPS услуги, финансови транзакции, мониторинг на климата. Животът ни на Земята е обвързван с космоса и даже най-малките парчета, обикалящи към Земята, могат да навредят и да унищожат тези сериозни качества за някои от най-основните аспекти на ежедневния ни живот ", разясняват от компанията през CNN.

Голяма част от данните ще бъдат обществено налични. Но програмата също по този начин има за цел да даде на сателитните оператори точна информация, която би могла да им помогне да предотвратят евентуални конфликти в космоса или даже да помогне за навигацията на галактически кораби, които един ден биха могли да „ заловен “ боклука и да го измъкнат от орбитата на Земята.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР