Софийският градски съд намали наложените от прокуратурата парични гаранции от

...
Софийският градски съд намали наложените от прокуратурата парични гаранции от
Коментари Харесай

Съдът намали гаранциите на двама от обвиняемите по случая Нексо

Софийският градски съд понижи наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лв. на двама обвинени по случая Нексо (Nexo). Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване, заяви Българска телеграфна агенция.

Съдът дефинира гаранция за обвинения Т.Н. в размер на 150 000 лева и за обвинения К.М. - 100 000 лева Инициалите съответстват с тези на шефовете на компанията Траян Николов и Калин Методиев, за които заяви, че са измежду упрекнатите.

Прокуратурата Нексо на 12-и януари 2023 година в София по следствие за " проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови закононарушения ". Обвинени бяха четирима души от компанията.

Според решението на съда има обосновано съмнение двамата да са съпричастни към част от обвиняванията, които са им предявени - за основаване на проведена незаконна група за осъществяване на данъчни закононарушения и закононарушения, свързани с изпиране на пари. Според съда обаче няма доказателства, че тази проведена незаконна група е целяла осъществяване на финансови покупко-продажби без надлежно позволение, както и закононарушения, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напущат страната, защото има заплаха да се укрият.

Прокуратурата повдигна обвинявания против 4-ма души, измежду които съоснователят на Нексo - някогашният народен представител Антони Тренчев. Той отхвърли всички обвинявания и сподели, че компанията ще съди българските институции за 1 милиарда $.

Първоначално прокуратурата сподели, че казусът е почнал след сигнал от задгранични служби за съмнителни трансакци. Главният прокурор Иван Гешев сподели пред правната комисия на парлаамента, че " всичко това е почнало в Съединени американски щати ". Нексо отхвърли тези изказвания.

По-късно ръководителят на Държавната организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) Пламен българска финансова институция е подала в сигнал в ръководената от него институция против компанията Нексо през юли 2022 г.​

Акцията на прокуратурата против Нексо съответства с дните преди връчването на третия мандат за сформиране на държавно управление. Депутати от ГЕРБ тогава разгласиха информации от обществени регистри за дарения към политически партии, съгласно които чиновници на Нексо са дарявали за акциите на " Демократична България " (ДБ). Замесено беше и името на " Продължаваме промяната ". ОТ Демократична България тогава споделиха, са атакувани, с цел да не получат третия мандат за сформиране на кабинет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР