Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на бившия румънски

...
Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на бившия румънски
Коментари Харесай

Задържаната на Кулата бивша румънска министърка Елена Удря: В момента България е най-сигурното място за мен

Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на някогашния румънски министър на туризма Елена Удря на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена против нея неоправдателна присъда, съобщи БГНЕС. „ В момента тази страна е най-сигурното място за мен”, сподели Елена Удря пред съда и изиска да не бъде екстрадирана от България в Румъния.

Тя съобщи, че от два месеца не може да види детето си, което към този момент е на 3 години. От отбраната обясниха, че Удря не се усеща добре от два месеца, както и че няма възможност дамата да се укрие, защото още през цялото време фамилията ѝ е наело жилище в Благоевград.

В правосъдна зала стана ясно, че Румъния е изпратила документите, които българският съд изиска. Сега те би трябвало да бъдат преведени. Защитата изиска смяна на ограниченията за неотклонение и вместо „ задържане под стража” обвинената да бъде под домакински арест.

Очаква се да се разбере дали съдът ще утвърди настояването на отбраната. Елена Удря е наказана в Румъния на 6 години затвор за корупция. Според румънското държавно обвиняване през 2011 година е подписан контракт за услуги сред Министерството на туризма, ръководено от 48-годишната жена, и компания на тогавашния ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на страната по време на публични прояви с присъединяване на боксьора Лучиан Буте.

Според прокурорските изказвания тя се е възползвала от известността на Буте, който по това време е международен първенец на Международната боксова федерация, с цел да натрупа избирателен капитал, употребявайки 2 милиона евро държавни средства. Часове след издаването на присъдата на Елена Удря, тя бе оповестена за интернационално търсене от управляващите на Румъния.

Впоследствие стана ясно, че тя е напуснала страната с автомобила си през Гюргево преди правосъдното решение да стане притежание на граничните управляващи. След като Удря минава цялата територия на България и стига на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата на българско-гръцката граница, тя е арестувана от българската Гранична полиция. Елена Удря е имала желанието да влезе на територията на Гърция и да потърси политическо леговище, защото твърди, че е жертва на принуда в Румъния.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР