Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение на

...
Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение на
Коментари Харесай

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

Софийски градски съд при установяване на мярката за неотклонение на шефката на митниците  Петя Банкова е подлагал на критика прокуратурата, като е показал, че има данни за съпричастност към незаконната активност и на очевидец Номер 3, като следва да се разиска привличането му като обвинен. Според информация на Епицентър.бг  въпросният очевидец е точно основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

 

Директорът на организация " Митници " Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът през днешния ден.

 

По време на съвещанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са снимани дружно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец (на фотосите долу), както и че са се срещали с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, съобщи Българска национална телевизия.

 

Банкова и Стефан Димитров се явиха през днешния ден пред съда по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група. В съда трябваше да пристигна и синът на Димитров - Марин, който също е обвинен. Непосредствено преди съвещанието обаче Марин Димитров е бил откаран в " Пирогов ", заяви съдията.

Четвъртият обвиянем по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е разгласен за общодържавно търсене.

 

Софийски градски съд при установяване на мярката за неотклонение е подлагал на критика прокуратурата, като е показал, че има данни за съпричастност към незаконната активност и на очевидец Номер 3, като следва да се разиска привличането му като обвинен. Според информация на Епицентър.бг  въпросният очевидец е точно основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

 

На Петя Банкова е повдигнато обвиняване, че е надвишила служебните си пълномощия, като под въздействието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността шеф на митнически пункт " Лесово " и го е намалила и е назначила за началник на митница " Лесово " Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

 

Съдът отбелязва, че в разпита си като обвинена Банкова е отрекла да познава татко и наследник Димитрови, само че както доказателства от СРС-та, по този начин и от свидетелски показания се открива, че ги познава.

 

По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има фотоси от срещи на Банкова със Стефан Димитров и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

 

Според арбитър Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, само че е притеснително наличието на Стефан Димитров. Още повече, че има и фотоси, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява безценен часовник на Живко Коцев и той слага часовника на ръката си.

 

Поради тези аргументи приема, че може да се направи обосновано съмнение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал са били част от проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

 

В правосъдната залата прокуратурата сподели, че разполага както със очевидци, по този начин и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците, заяви NOVA. Според обвиняването каналите са минавали през „ Капитан Андреев ”, „ Кулата ” и „ Калотина ”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отхвърлен като началник на митницата на „ Капитан Андреево ”.

 

От специфичните разследващи средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните диалози Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и връзките сред тях, твърди още обвиняването. Според юристите на арестуваните обаче цялото обвиняване е основано на клюки на обособени хора и няма нито едно съответно доказателство, че те са взели участие в контрабандни канали.

 

Анонимни очевидци настояват, че упрекнатите са в близки връзки с някогашния вътрешен министър Бойко Рашков и с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия - Асен Василев. Никъде обаче не излиза наяве, споделят юристите, дали тези познанства са свързани по някакъв метод с обвиняването и дали са действителен факт, или са клюки.

 

Адвокатите описаха още, че някогашен сътрудник на Банкова от ДАНС я е срещнал с един от двамата Димитров. Докато била в Агенцията, тя имала няколко срещи със Стефан Димитров. Според отбраната главната част от анонимните очевидци базирали показанията си на основата на изказвания като " чувал съм " и " до мен стигна информацията ", което не давало действителни доказателства, споделят още юристите.

 

Следващото съвещание на съда е планувано за 11 април.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР