Софийската районна прокуратура (СРП) е прекратила делото за гражданството на

...
Софийската районна прокуратура (СРП) е прекратила делото за гражданството на
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати разследването за гражданството на Кирил Петков

Софийската районна прокуратура (СРП) е прекратила делото за поданството на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, оповестиха пред Българска телеграфна агенция от държавното обвиняване.

Разследването против някогашния министър председател стартира след сигнал от ГЕРБ , че при назначението си в служебния кабинет на Стефан Янев на 10 май 20121 година Петков към момента е бил и български, и канадски жител, което не е заявил в подадената декларация до президента. Конституцията не разрешава на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно поданство.

Проверяваше се дали Петков е направил закононарушение, потвърждавайки лъжа - като не е заявил, че има двойно поданство.
Самият той твърди, че не е направил нарушаване, защото документално е заявил отхвърли си от канадско поданство на 21 април 2021 година Документът, с който канадските управляващи признават, че той към този момент не е техен жител обаче носи датата 20 август същата година.

По-късно Конституционният съд се произнесе, че указът, с който Румен Радев назначи Петков за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление, е.

Наблюдаващите прокурори обаче са решили от събраните материали по случая, че Петков не е направил закононарушение и досъдебното произвеждане е прекъснато.

Разследването беше формирано в края на май, когато тогавашният основен прокурор Иван Гешев изиска депутатския имунитет на Петков, а той се отхвърли от него.

Това искане пристигна две години откакто прокуратурата разгласи, че няма по какъв начин да проверява Петков за декларацията, защото подобен състав на закононарушение не съществува в Наказателния кодекс. От държавното обвиняване споделиха, че погрешното обявление е несъмнено, само че в тази ситуация не води до наказателна отговорност.

В оня миг, преди Кирил Петков да се разграничи от Радев, да основе своя партия и да стане постоянен министър председател, беше предпазен от него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР