Софийската класическа гимназия се открива на 7 януари 1879 г.

...
Софийската класическа гимназия се открива на 7 януари 1879 г.
Коментари Харесай

В София е открита Първа мъжка гимназия

Софийската класическа гимназия се открива на 7 януари 1879 година посредством издадените от тогавашния началник на Дирекцията на просвещението и духовните каузи проф. Марин Дринов „ Временни правила за откритите през 1878/1879 година гимназии в княжество България “.
Марин Дринов, който поставя неимоверни старания, с цел да възвърне съществуващите от по-рано учебни заведения и да сътвори нови, открива типичен и действителни гимназии. Според краткотрайните правила през образователната 1878/1879 година се откриват единствено първите два класа на Софийската класическа гимназия, което е предоставено на софийския областен контрольор на националните съществени учебни заведения Йосиф Ковачев. Отделени са за задачата четири класни стаи в зданието на основното учебно заведение, а през ноември 1878 година за шеф на гимназията е назначен контрольор Георги Стаменов, което дава опция за започване на постоянни образователни занятия.
 Родена е Жана дАрк Родена е Жана д`Арк
Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата черква. Тя е селск...
В летописната книга на Първа софийска мъжка гимназия написа следното:
" Софийската класическа гимназия е отворена на 7 януари 1879 година при ръководството на Императорски Всерусийския комисар княз Дондуков и при ръководещия отдела на националното просвещение и духовните каузи професор Марин Дринов. "
Редовните занятия протичали от 9 часа сутринта до 14 часа следобед. В първи клас се записват 76 възпитаници (две парарелки), във втори клас – 35 възпитаници. Учебните занятия се водили на втория етаж на Главното национално учебно заведение в двора на църквата „ Св. Неделя “ на площад „ Св. Неделя “. В образователния проект се включвали проучването на българска граматика, математика, история, география, православие { " закон божи " ), латински език, западен (немски или френски език) език и начертаване, като първите учители в Софийска класическа гимназия имали добра подготовка и обучение. В съпоставяне на броят на постъпилите при започване на образователната година (111), в по-горен клас минали едвам 43. За този неприятен резултат шефът показва:
Учители и възпитаници от Първа мъжка гимназия в София през 1919 година. Сред учителите са Благой Димитров (трети седнал), Станимир Станимиров (четвърти седнал), Иван Дорев (пети седнал) и други.
" 1.Въвеждането на латински език като нов предмет неизучаван до тогава в България. 2.Задължението учениците да си учат уроците вкъщи, нещо което не се е практикувало по-рано. 3.Нередовното посещаване на гимназията от страна на учениците, тъй като постъпването, напускането и постоянното посещаване не са стеснявани от никакви формалности. "
 Роден е Луи Брайл Роден е Луи Брайл
Брайл е роден на 4 януари 1809 година в Кувре, Франция. Ослепява след акцидент в работилницата на татко си, когато е 3-годишен. Още кат...
До 1886 година единствената мъжка гимназия в София е класическата. Въпросът „ действителното и класическо обарзование “ бил настоящ за тогава и се състоял в избора на образователни предмети и тяхното систематизиране. Съществували 2 противоположни отзиви:
1. Първото, че гимназиалното обучение би трябвало да бъде действително като се даде преимущество на предметите – живи езици, математика, изобразяване – предмети, които имат действителна връзка с публичния живот и природата.
2. Второто мнение е, че образованието трабва да бъде класическо с необятно застъпено образованието на типичен езици.
За удовлетворението на настояванията на софийските поданици, при започване на образователната 1886/1887 година се открива и действителен отдел, само че единствено 4-ти, с което от 1 януари 1887 година гимназията добива името Софийска класическа и действителна гимназия.
В края на образователната 1883/1884 година се организира първият зрелостен изпит в Софийската класическа гимназия. В седми клас тогава има 11 души. На този първи изпит са позволени 8 ученика, от които 7 получават удостоверение за зряла възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР