Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената

...
Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената
Коментари Харесай

Прокуратурата образува досъдебно производство за тероризъм заради бомбените заплахи

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение на публикуваната в медии информация за сигнали за сложени взривни устройства в редица образователни заведения в цялата страна, оповестиха от държавното обвиняване.

Оттам допълват, че работят взаимно с всички способени служби, като се събират доказателства за определяне на източника на сигналите.

Прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане за закононарушение срещу Републиката по член 108 а (1) от Наказателния кодекс - за тероризъм.

 

В хода му ще се събират доказателства за това дали вероятно електронните известия с погрешни сигнали за заложени бомби в учебните заведения са предадени за да се сътвори ужас и боязън в популацията или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се санкционира с отнемане от независимост от пет до петнадесет години, а когато е породена гибел - с отнемане от независимост от петнадесет до тридесет години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, сложени в учебни заведения в София, Плевен, Сливен и Бургас. През вчерашния ден също бяха подадени сигнали за взривни устройства в учебни заведения в София, Варна и Бургас.

 

102 сигнала за бомбени закани в учебни заведения в разнообразни елементи в страната са получени до момента. Сигналите са в няколко области - Плевен, Сливен, Варна, Бургас, София. Това заяви пред публицисти основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, съобщи кореспондент на  " Фокус ".

" Имейлите са съвсем идентични. Към момента са осъществени съответните процедури, няма открита действителна заплаха. Колегите от ГДБОП дружно с две партньорски служби работят. Имаме насоки за вероятно лице, съпричастно за тези имейли, което е отвън територията на страната, само че в детайлности няма да вляза. Колегите от партньорските служби правят определяне възможната съпричастност на лицето, за което имаме данни " - сподели гл. комисар Тодоров.

На въпрос по какъв начин ще се работи в изборния ден, в случай че заканите продължат и в неделя, защото множеството секции са в учебни заведения, той отговори:

" Буквално до 2 дни ще имаме общонационална процедура. С предписание на министъра е основана група за разработване на национална процедура, която ще регламентира прецизно при такива обстановки точните дейности и надлежно процедурата ще наблюдава всяка стъпка, която при такива обстановки би трябвало да бъде направена. В никакъв случай няма опасност за изборите в неделя ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР