Софийската градска прокуратура (СГП) проведе годишното отчетно събрание за изминалата

...
Софийската градска прокуратура (СГП) проведе годишното отчетно събрание за изминалата
Коментари Харесай

Софийската градска прокуратура проведе годишното си отчетно събрание

Софийската градска прокуратура (СГП) организира годишното отчетно заседание за миналата 2023 година, на което бяха показани данните за активността на СГП и на Софийска районна прокуратура (СРП).

Събитието почетоха: и. ф. основен прокурор на Република България Борислав Сарафов, заместител на основен прокурор при Върховна прокуратура Мария Павлова, заместител на основен прокурор при Върховна прокуратура Елена Каракашева, заместител административен началник на Апелативна прокуратура – София Емилия Русинова, шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи основен комисар Атанас Илков, шефът на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ основен комисар Явор Серафимов, заместник-председателят на Държавна организация „ Национална сигурност “ Деньо Денев, заместник-председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев.

Административният началник – градски прокурор на СГП Илиана Кирилова и представителят и заместник-градски прокурор на СГП Десислава Петрова показаха пред магистратите и гостите резултатите от активността на СГП и СРП през миналата година.

И. ф. основен прокурор Борислав Сарафов поздрави управлението и магистратите от СГП за техния професионализъм и виновна работа в отбрана правата на жителите и публичния интерес.

Данните за отчетния интервал демонстрират увеличение на броя на импортираните в съда каузи и на неоправдателните присъди и повишение натовареността на прокурорите.

Общият брой на прокурорските актове, присъединяване в правосъдни съвещания и други прокурорски действия и актове за отчетния интервал на 2023 година в двете прокуратури дружно е 672 945 броя. От тях за СГП броят е бил 204 089 броя, а за СРП – 468 856 броя.

Внесените в съда прокурорски актове са 2 970 броя. Общо броят участия в правосъдни съвещания е 28 711 броя. Общият брой на други прокурорски актове и действия за двете прокуратури включва 641 264 броя преписки.

Общо за двете прокуратури за 2023 година са направени 377 166 броя постановления. Общо постановените актове по отношение на осъществяване на наказванията са 2 917 броя, а постановените актове по гражданско-съдебния контрол са 1 678 броя. Проверките и актовете по административния контрол за правда са 298 броя, а актовете, свързани с други действия са 258 883 броя.

Данните за отдел „ Следствен “ на СГП за 2023 година демонстрират, че размерът на активността на следователите включва 3 975 броя каузи.

Средната натовареност на един прокурор от региона на СГП и СРП е 2 520,4, което е доста завишение по отношение на предишни години, по отношение на 2 269,9 за 2022 година и 1 963,0 за 2021 година

Данните за активността на СГП през отчетния интервал демонстрират, че от общия брой издадени постановления за отвод от формиране на досъдебно произвеждане 0,65 % (15 броя) са били обжалвани пред съда по реда на член 213, алинея 4 – 6 Наказателно-процесуален кодекс. От тях 13 броя са били доказани, а 2 броя са били анулирани от Софийски градски съд, което е 0,087 % от общия брой постановления за отвод от формиране на досъдебно произвеждане.

През отчетния интервал в СГП са издадени общо 100 155 заповеди на административния началник и неговите заместници, формирани са 1 086 броя преписки с обособени административни номера, 817 броя преписки са били изведени с нови административни номера, направени са 5 611 информации, 108 разбори и отчети, предоставени са 67 мнения по претенции на горестоящи прокуратури или запитвания от други ведомства.

Основен детайл от административната активност на СГП през 2023 година бяха осъществените инспекции и проверки, формираните дисциплинарни и наказателни производства против магистрати, включително прокурори и следователи, като бяха наложени разнообразни по мощ и тежест санкции.

През 2023 година със заповед на и. ф. основен прокурор на Република България бяха поощрени забележителен брой прокурори, следователи и правосъдни чиновници от СГП и СРП с разнообразни награди и поощрения, включително „ Служебна признателност “ и „ Грамота “.

Юрисдикцията на СГП обгръща най-големият и най-натоварен областен регион в Република България. Спецификите му са обусловени от обстоятелството, че столицата се обрисува като главен административен, финансов, промишлен, културен и академични център на страната. Концентрацията на толкоз доста социално-икономически сфери обуславя и едно по-високо равнище на развиване и динамичност на публичните връзки и оттова поражда естествената нужда от отбрана на последните с оглед тяхното обикновено битие и законосъобразно развиване.

Ролята на СГП доста набъбна след закриването на Специализираната прокуратура и прилежащия към нея следствен отдел през 2022 година

В сегашния регистриран интервал на 2023 година бяха изпълнени заложените цели в активността за 2023 година

Съвместната работа сред прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи даде позитивни резултати, продължи дейното взаимоотношение с органите на Национална агенция за приходите, КПК, Министерство на финансите и други

Бяха обрисувани цели за работа през 2024 година, а точно:

1. Недопускане на нарушавания при разглеждане и решение на делата в рационален срок;

2. Засилено противопоставяне във връзка с закононарушенията, свързани с трафик и разпространяване на наркотични вещества;

3. Засилено противопоставяне във връзка с трафик на хора и противозаконна миграция;

4. Засилено противопоставяне във връзка с закононарушения против личността, с приоритет тези, осъществени в изискванията на домашно насилие;

5. Засилено внимание във връзка с закононарушенията по превоза, изключително тези от тях, осъществени под въздействието на упойващи вещества;

6. Подобряване на взаимоотношението в хода на следствията сред органите на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, МФ, КПК и всички ангажирани с инспекции и следствие институции;

7. Постоянно повишение на квалификацията на магистрати и чиновници за възстановяване качеството на правоприлагането.

8. Своевременно и обективно информиране на обществото за резултатите от активността на прокуратурата посредством средствата за всеобща информация, при строго съблюдаване на допустимата от закона гласност и одобрените правила, за подобряването на публичното доверие в прокуратурата при съблюдаване на правилото за върховенството на закона и спазване спазването на човешките права.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР