Софийската градска прокуратра е образувала предварителна проверка срещу ултранационалистическото Българско

...
Софийската градска прокуратра е образувала предварителна проверка срещу ултранационалистическото Българско
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва БНД Шипка по параграфа за бунт и въстание

Софийската градска прокуратра е образувала предварителна инспекция против ултранационалистическото Българско национално опълчение " Шипка "  за противодържавна активност. Проверката е по Глава първа от Наказателен кодекс, която третира най-тежките закононарушения против републиката - тероризъм, опит за прелом, принудително завладяване на властта, въоръжено въстание и прочие (СГП към този момент замества закритата Спецпрокуратура по тези следствия, б.р.).

Наблюдаващият прокурор е упълномощил на Държавна организация „ Национална сигурност " (ДАНС) да извърши инспекция по случая и по-късно ще реши дали да има досъдебно произвеждане, повдигнато обвиняване и така нататък

Още в мандата си основният прокурор Сотир Цацаров опита да приключи регистацията на " Шипка " и на друго сходно съдружие с искания за паравоенно - Български воински съюз. Това обаче не се удаде на прокуратурата.

Българсикте обвинители преди време пробваха да прекратят и регистрацията на " Възраждане ", само че това по-скоро увеличи рейтинга на партията на Костадин Костадинов. След това тя влезе в Народното събрание. 

Ето истинското известие на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура прави инспекция за вероятно осъществено закононарушение срещу Републиката

На 12.12.2022 година е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат изказвания за вероятно осъществени закононарушения по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „ Престъпления срещу републиката ". В сигнала се твърди, че активността на Военен съюз – Българско национално опълчение „ Шипка " е противодържавна.  

Сигналът за осъществено закононарушение от общ темперамент е разпределен на инцидентен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 година наблюдаващият прокурор с разпореждане е упълномощил на Държавна организация „ Национална сигурност " да извърши инспекция по случая. След привършване на инспекцията наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение.   

За резултатите обществеността ще бъде осведомена. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР