Софийската баница със сирене/извара печели най-широко одобрение като кулинарен символ

...
Софийската баница със сирене/извара печели най-широко одобрение като кулинарен символ
Коментари Харесай

Баницата със сирене е №1 сред типичните софийски ястия: Проучване

Софийската баница със сирене/извара печели най-широко утвърждение като кулинарен знак на столицата. Тя взема 54,4% от гласовете за желан присъщ артикул на градската кухня.

Това сочат данните от особено представително социологическо изследване, направено от Екопрограма измежду жителите на милионния град.



, като остави зад тила си турската саралия, аржентинската емпанада и още популярни съперници.

Хората, взели участие в изследването, избираха сред 6 доказано софийски кулинарни шедьовъра, съветвани с историци, претърпели няколко столетия столичани на почетна възраст и други познавачи на тематиката.

Идеята на уредниците от Екопрограма беше знаците да съставляват и другите равнища в гастрономията – от дворцовия крем Надежда, дело на царската сестра със същото име и много позабравен, до качамака, също поизчезнал от присъщото за жителите на София меню в 21-ви век, като знак на така наречен „ бедна кухня”.

В класацията участват и мостри, които считаме за национални и надали не вековни, а в действителност те са артикул на не по този начин отминала ера като соца.

Става дума за шопската салата – заела второто място в ранглистата с 22,4% от гласовете в представителното изследване, която в действителност е артикул на Балкантурист. Зад концепцията за нейното основаване стои неговият първи началник – бащата на фамозната ни оперна прима Райна Кабаиванска.

Продуктът му се оказва много сполучлив, защото с изключение на в София и в цяла България, се подготвя и се сервира повече от половин век с истинската си рецепта и дребни вариации в заведенията в доста страни – от Полша до Словения, от Хърватия до Словакия, радва се на популярност и в някогашния Съветски съюз, както сме се убеждавали на място.

Излиза, че изчезналите през днешния ден на София марки – знаци на града в разнообразни области, и неразвиваният концептуално и на практика кулинарен туризъм, който е голям шлагер в който е голям шлагер в целия свят, са имали своето място в града ни минали времена, до момента в който в този момент вършим първи крачки за тяхното определяне.

И за популяризацията им, каквато е главната цел на плана Софийското меню – вкусните знаци на столицата: синергия на европейската просвета и националния темперамент, разтворени в цифрова среда. Той е дело на Сдружение Екопрограма за Програма Европа на Столичната община.

Пълната ранглиста ще стане известна на особено събитие за показване на подреждането и дегустация на продуктите, направени по старите предписания, само че образно решени в актуален жанр, което ще се състои в дните към 143-годишнината от оповестяването на София за столица на България 3 април.

Мария Пенчева

Снимка: banicabg.com
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР