Софийската баница със сирене/извара печели най-широко одобрение като кулинарен символ

...
Софийската баница със сирене/извара печели най-широко одобрение като кулинарен символ
Коментари Харесай

Баницата със сирене е №1 сред типичните софийски ястия: Проучване

Софийската баница със сирене/извара печели най-широко утвърждение като кулинарен знак на столицата. Тя взема 54,4% от гласовете за желан присъщ артикул на градската кухня.

Това сочат данните от особено представително социологическо изследване, направено от Екопрограма измежду жителите на милионния град.

Неотдавна, както 19 минути писа, Софийската баница завоюва анкета за най-харесвано тестено произведение в света, като остави зад тила си турската саралия, аржентинската емпанада и още популярни съперници.

Хората, взели участие в изследването, избираха сред 6 доказано софийски кулинарни шедьовъра, съветвани с историци, претърпели няколко столетия столичани на почетна възраст и други познавачи на тематиката.

Идеята на уредниците от Екопрограма беше знаците да съставляват и другите равнища в гастрономията – от дворцовия крем Надежда, дело на царската сестра със същото име и много позабравен, до качамака, също поизчезнал от присъщото за жителите на София меню в 21-ви век, като знак на така наречен „ бедна кухня”.

В класацията участват и мостри, които считаме за национални и надали не вековни, а в действителност те са артикул на не по този начин отминала ера като соца.

Става дума за шопската салата – заела второто място в ранглистата с 22,4% от гласовете в представителното изследване, която в действителност е артикул на Балкантурист. Зад концепцията за нейното основаване стои неговият първи началник – бащата на фамозната ни оперна прима Райна Кабаиванска.

Продуктът му се оказва много сполучлив, защото с изключение на в София и в цяла България, се подготвя и се сервира повече от половин век с истинската си рецепта и дребни вариации в заведенията в доста страни – от Полша до Словения, от Хърватия до Словакия, радва се на популярност и в някогашния Съветски съюз, както сме се убеждавали на място.

Излиза, че изчезналите през днешния ден на София марки – знаци на града в разнообразни области, и неразвиваният концептуално и на практика кулинарен туризъм, който е голям шлагер в който е голям шлагер в целия свят, са имали своето място в града ни минали времена, до момента в който в този момент вършим първи крачки за тяхното определяне.

И за популяризацията им, каквато е главната цел на плана Софийското меню – вкусните знаци на столицата: синергия на европейската просвета и националния темперамент, разтворени в цифрова среда. Той е дело на Сдружение Екопрограма за Програма Европа на Столичната община.

Пълната ранглиста ще стане известна на особено събитие за показване на подреждането и дегустация на продуктите, направени по старите предписания, само че образно решени в актуален жанр, което ще се състои в дните към 143-годишнината от оповестяването на София за столица на България 3 април.

Мария Пенчева

Снимка: banicabg.com

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР