Софийска област въвежда нови противоепидемични мерки на база повишение на

...
Софийска област въвежда нови противоепидемични мерки на база повишение на
Коментари Харесай

По-строги Covid мерки влизат в сила в Софийска област, Плевен и Ловеч

Софийска област вкарва нови противоепидемични ограничения на база покачване на заболелите от ковид.

От 7 февруари се вкарва образование от разстояние в електронна среда на ротационен принцип в просветителните институции в Софийска област.

За интервала от 07-11 февруари 2022 година се вкарва се образование от разстояние в електронна среда за всички възпитаници от V, VI, VIII, IX и XI клас от просветителните институции в Софийска област.

За интервала от 14-18 февруари 2022 година се вкарва се образование от разстояние в електронна среда за всички възпитаници от VII, X и XII клас от просветителните институции в Софийска област;

Преустановяват се груповите визитите в центрове – езикови и просветителни, центрове за поддръжка на личностно развиване и други обучителни такива, школи за танцово и музикално изкуство, клубове и други предоставящи проведени групови услуги за деца и възпитаници.

Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с проведен превоз и груповите визити на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на проведени всеобщи публични мероприятия на закрито и намерено, като музикални и други фестивали, събори, панаири, празници, фолклорни самодейност, фермерски пазари и базари и други, без използване на метода „ зелен документ “.

Въвеждат се ограничавания до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за публичното здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, въвеждане на работно време до 22:00 часа, при съблюдаване на метода „ Зелен документ “.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, отчетно-изборни събрания и други, без използване на метода „ зелен документ “.

Допуска се осъществяване на културни, театрални и други мероприятия, циркови представления, прожекции на филми при потребление на до 50% от капацитет/работна площ/брой лица, заемане единствено на седящи места през едно, обезпечена физическа отдалеченост от минимум 1.5 метра сред посетителите, носене на защитна маска на разположение и при съблюдаване на метода „ Зелен документ “.

Провеждане на спортни надпревари с професионален темперамент на закрито и навън се позволява при потребление на до 50% от потенциала за аудитория (брой лица), заемане единствено на седящи места през едно, обезпечена физическа отдалеченост от минимум 1.5метра сред посетителите, носене на защитна маска на разположение и при съблюдаване на метода „ Зелен документ “.

Преустановят се визитите в пенсионерски клубове на територията на Софийска област.

Търговските центрове, магазини и общинските пазари да работят при изискване, че е проведена и се съблюдава еднопосочност на придвижването на хората и е основана организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не се позволяват повече от 1 човек на 8 кв.м. и наложително носене на маска.

Към 01.02.2022 година Софийска област продължава да попада в лилавата зона. Към 01.02.2022 година заболеваемостта в Софийска област е над 2 000 на 100 000 души за 14-дневна база.
В област Плевен влизат по-строги ограничения за справяне с Covid-19
За обектите със зелен документ се вкарва 50 % ограничаване за потреблението.

До 18 февруари се стопират извънкласните действия. Непълнолетните не могат да посещават молове без родители. В повече дни – до 21 февруари, е възбраната за наличието им в питейни заведения след 22 часа.

Според регионалния шеф Иван Янчев „ ограниченията са умерени “.

„ Не са нито свръхразхлабени, нито несъразмерни. Гледаме да има баланс. “
В област Ловеч от през днешния ден за две седмици са в действие по-строги противоепидемични ограничения
Причината е оформилата се трайно през последната седмица междинна заболяемост от съвсем 1500 на 100 хиляди души население.

Заповед на РЗИ-Ловеч обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен документ, се вкарват ограничавания за потребление на не повече от 50 % от потенциала. Не се позволяват визити на малолетни и малолетни лица без компаньон – родител или аставник, в заведенията за публично хранене и в комерсиалните центрове.

Втория период стартират присъствено учениците от 1 до 4 клас, както и учениците от слетите паралелки. Останалите възпитаници от 5 до 12 клас ще учат на ротационен принцип, като тази седмица в класните стаи се завръщат 7, 8, 10 и 12 клас, а идната седмица учениците от 5, 6, 9 и 11 клас.

През миналата седмица които се лекуват в лечебните заведения. По информация на РЗИ, хоспитаризираните през вчерашния ден бяха 155. За в този момент в лечебните заведения има задоволително свободни кревати за болни с Covid.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР