Софийска градска прокуратура започна проверка по жалбата на вицепремиера Валери

...
Софийска градска прокуратура започна проверка по жалбата на вицепремиера Валери
Коментари Харесай

Йончева: Не съм изнесла държавна тайна, твърденията на Симеонов са смешни

Софийска градска прокуратура стартира инспекция по жалбата на вицепремиера Валери Симеонов против депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева. В сигнала той твърди, че тя е изнесла класифицирана информация във връзка с оградата на българско-турската граница, като оповестила къде работят камерите на оборудването и къде имало пробиви.

Сигналът на вицепремиера и водач на НФСБ против националната представителка от Българска социалистическа партия е по член 357 и член 284 от Наказателния кодекс за закононарушения, свързани с държавна загадка, с конфиденциална информация, обвързвана с националната сигурност.

В него са представени изявления на Елена Йончева пред медиите, в които, съгласно Валери Симеонов, " тя давала съответни инструкции на бежанците къде работят камерите по границата и надлежно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и от кое място е двойна ". Освен това депутатката непосредствено нападна вицепремиера заявявайки, че компании на „ Обединени патриоти " усвояват парите за строителството на оборудването по българо-турската граница.

В тази връзка Елена Йончева даде изявление пред еpicenter.bg.

- Г-жо Йончева, вицепремиерът Валери Симеонов е подал сигнал в прокуратурата против вас, в който твърди, че сте изнесла класифицирана информация за оградата по българо-турската граница. По този метод сте дала скъпа информация на каналджиите за слабите места на оборудването. Вашият коментар?

- Данните, които изнесох за неналичието на работеща интергирана система за наблюдаване на част от нашата граница, бяха оповестени от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос, заложен от мен. Попитах дали тези датчици и камери работят в един от дейните сектори, където минават незаконни бежанци. Става въпрос за българо-турската граница на територията на Хасковска област. Тогава министърът на вътрешните работи Валентин Радев се базира и цитира направен отчет на Инспектората на Министерски съвет, чиито специалисти по сигнал са правили инспекция на оградата. Стенограмата от въпроса ми и отговорът на министър Радев може да бъде прочетена на уеб страницата на Народното събрание. Цитираните от мен данни в медиите са обществена информация.

- Тоест, не сте издала държавна загадка?

- Аз даже не мога да разясня това изказване на вицепремиера Валери Симеонов - толкоз е смешно! На идващия ден, откакто подаде сигнал в прокуратурата, той разбра, че е направил неточност. Четох негово изявление, в което вицепремиерът споделя: „ Аз не знаех, че тази информация към този момент е огласена от трибуната на Народното събрание ".

- Но Симеонов продължава да твърди, че сте издала държавна загадка, защото посредством изказванията си в медиите сте давала инструкции на незаконните мигранти от кое място тъкмо да нарушат границата ни?

- Ами той би трябвало да каже нещо, тъй като към този момент е подал сигнал в Софийска градска прокуратура.

- Имате ли копие от въпросния отчет на Инспектората на Министерски съвет?

- Не, и даже не съм го чела. Не знам даже дали документът е за вътрешна приложимост. Искам обаче да го прочета, тъй като допускам, че там има други забавни обстоятелства за строителството на оградата.

- Участвала ли сте в изнасяне на документи в кашони от Министерски съвет към президентството по времето на кабинета „ Герджиков ", както твърди Валери Симеонов?

-Това в действителност е смешно (смее се)! Единствените кашони, които съм носила през последната година, бяха с бебешки облекла.

- А от Софийска градска прокуратура викаха ли ви да давате показания?

- Не, не са, тъй като няма и защо - аз не съм изнесла секретна информация.

- Делото ви против премиера Бойко Борисов за клюка на какъв стадий е?

- Наскоро приказвах с юриста си. Още не е планувано дело. Явно се пробват да употребяват оптимално позволения период за насрочване на делото и по този начин да изтече отминалостта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР