Софийска градска прокуратура (СГП) поиска от съда да вземе мярка

...
Софийска градска прокуратура (СГП) поиска от съда да вземе мярка
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност трима обвиняеми за грабеж на над 50 млн. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) изиска от съда да вземе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на един от обвинените за обир на над 5 млн. лева, осъществен на 15.11.2022 година на паркинг на огромен търговски център на „ Околовръстен път " в гр. София.

Разследването по случая беше формирано в изискванията на необходимост и се организира от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) под управлението и надзора на СГП.

След извършени голям брой дейности по следствие и оперативно-издирвателни мероприятия с постановления от 21.12.2023 година наблюдаващият прокурор притегли три лица в качеството на обвинени.

Обвинението против тях е за присъединяване в проведена незаконна група и за въоръжен обир в изключително огромни размери, а точно за това, че:

- в интервала от неустановена дата през месец ноември 2021 година до 15.11.2022 година са взели участие в проведена незаконна група, която е била въоръжена с късо и дълго огнестрелно оръжие и е била основана с користна цел - приемане на противозаконни средства от незаконна активност (чл. 321, алинея 3 НК),

както и за това, че:

на 15.11.2022 година към 07:30 ч. на паркинга на комерсиалния център от длъжностен инкасов автомобил в съучастничество като съизвършители са лишили непознати движими движимости, а точно парична сума в размер на 5 276 794.11 лева от владението на двама охранители с желание незаконно да ги присвоят, като използвали за това мощ и заплашване - насочили оръжие към двамата охранители, предиздвикали ги да слязат от автомобила и да легнат на земята и ги блъснали в тила с корав предмет, като грабежът е в изключително огромни размери и причинителите са били въоръжени (чл. 199, алинея 2 НК). За двама от обвинените грабежът е осъществен в изискванията на рисков рецидив (чл. 29 НК).

Един от обвинените изтърпява наказване отнемане от независимост по влезнала в действие присъда.

Друг е разгласен за търсене от органите на Министерство на вътрешните работи.

Третият обвинен беше арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Днес СГП внесе в Софийски градски съд искане за взимане по отношение на него на мярка за неотклонение задържане под стража.

Предстои изговаряне на съда по направеното искане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР