Софийска градска прокуратура се самосезира и разпореди извършването на проверка

...
Софийска градска прокуратура се самосезира и разпореди извършването на проверка
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва хакерската атака срещу портала за зелени сертификати

Софийска градска прокуратура се самосезира и разпореди осъществяването на инспекция във връзка информация в медиите с данни за закононарушение от общ темперамент за осъществена хакерска офанзива против Националната здравноосигурителна система, оповестиха от държавното обвиняване.

Преди седмица за злоумишлените дейности против уеб страницата заяви и здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

" От три дни е по този начин. Информационното обслужване - компанията, която е построила и поддържа тази система, споделят, че работят непрекъснато за премахване на казуса, само че съгласно тях става дума за извънредно мощна хакерска офанзива ", посочи тогава той.

Киберпосегателството от вида " отвод от услуга " (DdoS) е било ориентирано към портала, и е затруднило достъпа на потребителите до него. В изявленията се твърди, че няма пробив и интервенция в системата и приключване на данни на консуматори, а обособените офанзиви са почнали малко след вземането на решението за наложителните зелени документи. Въпросният уебсайт на здравната система, през който се издават зелените документи за действия на закрито, се е сринал на няколко пъти предишния четвъртък.

Според изявленията хакерските офанзиви са пристигнали от няколко страни на разнообразни континенти.

Проверката е предоставена на ГДБОП-МВР. След приключването й материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на досъдебно произвеждане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР