Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по обвинението

...
Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по обвинението
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа да съди журналистката Елена Йончева

Софийска градска прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по обвиняването на Валери Симеонов, че Елена Йончева е издала държавна загадка и с това е заплашила националната сигурност.

Прокуратурата бе сезирана от заместител министър-председателя по икономическата и демографска политика, с изказванието, че на 02.06.2017 година, по време на присъединяване си в предаване на bTV, Йончева е е популяризирала фотоси и информация за инжинерно възпрепятстващо съоражение (ИВС) по българо-турската граница. С това си деяние, съгласно Симеонов, тя слага под риск националната сигурност на страната и насочва имигрантския поток.

На 07.06.2017 година, в присъединяване си в предаване по Нова телевизия, журналистката слага акцент, че по-голямата част от ИВС е едноредова, което Валери Симеонов счита за лъжливо изказване.

От " Труд " осведомят, че СГП е упълномощила осъществяване на инспекция на ДАНС за това нарушени ли са законовите разпореждания с разпространението на информацията и дали това ще заплаши националната сигурност.

След разбора се откри, че информацията показана от Елена Йончева е с публичен достъп, затова тя не е направила закононарушение от общ темперамент.

Информацията за ИВС и прилежащата инфраструктура по българо-турската граница не е класифицирана. Не е клесифицирана и информацията за проектирането, материалите и последващото създаване на аналогично ИВС от Българската войска през 2014г в региона от Гранична пирамида (ГП) 206 до (ГП) 268 по същата граница.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР